Уточнення про перетин кордону

Андрій,щиро дякую за розгорнуту відповідь. Я забув вказати,що мені 51 рік. Знайомий юрист сказав,що я є військовозобов"язаним України оскільки маю Посвідку на Постійне місце проживання. І тому не маю права віїзду за кордон так як знаходжуся в межах призивного віку. Підкажіть чи це насправді так і чи може це вважатися підставою для відмові у перетині кордону. Дякую. 

P.S. Вкажіть яку суму Вам слід заплатити за це додаткоіе запитання,я перекажу на картку

25.07.2022 16:46 936

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 243
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Ще раз доброго дня.

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України (стаття 65 Конституції України).

Правове регулювання відносин між державою і громадянами України у зв’язку з виконанням ними конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, а також визначення загальних засад проходження в Україні військової служби здійснюється згідно із Законом України "Про загальний військовий обов'язок та військову службу". Саме в цьому Законі використовується термін "військовозобов'язаний".

Зі змісту частини 9 статті 1 цього Закону вбачається, що військовозобов'язаними можуть бути лише громадяни України.

Порядок проходження військової служби іноземцями та особами без громадянства визначений Положенням про проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства (Указ Президентавід 10.06.2016р. № 248/2016). Відповідно до пункту 2 розділу І Положення іноземці, які на законних підставах перебувають на території України, можуть бути прийняті на військову службу за контрактом до Збройних Сил України (далі - військова служба) у добровільному порядку.

Отже, іноземціі, які на законних підставах перебувають на території України, навіть, які мають посвідку на постійне проживання не є військовозхобов'язаними та можуть вільно перетинати державний кордон.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Сергій
    Сергій
    1 рік

    Щиро дякую за дуже професійну і конкретну консультацію. В разі потреби буду звертатись і рекомендувати друзям

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram