Служба за місцем проживання

Доброго дня. Служу в роті охорони при військоматі. Був мобілізований. Маю дружину інваліда 2 групи. Роту скорочують. Осіб у яких 3 дітей залишають на службі - всіх інших переводять в інші частини. Від мене вимагають написати рапорт на звільнення. Чи можу я служити далі, за місцем проживання?

26.07.2022 13:59 1242

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
721 відгук (720 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

У Вас є право на звільнення з військової служби згідно до ч. 4 ст. 26 Закону України  "Про військовий обов'язок і військову службу" згідно до якої  військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах  під час воєнного стану у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Проте, змусити Вас подати рапорт на звільнення ніхто не може, якщо Ви погоджуєтеся можете і далі продовжувати військову службу. Але Вас можуть звільнити і без Вашої згоди, адже в військовій частині відбуваються скорлчення штату. 

Згідно до абзацу 2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"  військовозобов'язані ( які мають дружину з числа осіб з інвалідністю) у період мобілізації  можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Але оскільки Ви вже є діючим військовослужбовцем, то  у Вашому випадку також мають бути застосовані норми Положення  про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України ( див. за посиланням: Про Положення про проходже... | від 10.12.2008 № 1153/2008 (rada.gov.ua) 

Згідно п. 118. Положення, під час проведення організаційно-штатних заходів, унаслідок яких передбачається скорочення посад військовослужбовців, до кадрового органу номенклатури призначення не пізніше ніж за два місяці до встановлених строків проведення таких заходів подається список військовослужбовців, які вивільняються, з пропозиціями щодо їх дальшого службового використання.

У разі неможливості призначення військовослужбовців, які вивільняються, на рівнозначні посади вони:

-звільняються з військової служби у встановленому порядку (у разі відсутності згоди призначення на нижчі посади більше ніж на один ступінь або відсутності згоди переміщення на посади у випадках, визначених абзацами третім - п’ятим пункту 112 цього Положення).

Згідно до п. 112 Положення, Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення. Зазначене переміщення здійснюється без згоди військовослужбовця, крім таких випадків:

-потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком)  відповідно до документів, які це підтверджують.

Тобто, якшо перемістити Вас не можуть в іншу частину, та залишити в військовій частині теж не зможуть через скорочення, то Вас можуть звільнити без Вашої згоди враховуючи не тільки п.118 та 112 Положення, але й ч. 4 ст. 26 Закону України  "Про військовий обов'язок і військову службу" і без Вашого рапорту. 

Але спробувати залишитися можна, тому Ви маєте подати рапорт командування з проханням залишити Вас на військовій службі по місцю проживання  на підставі інвалідності дружини, а вирішувати питання щодо Вашого залишення на службі буде командування враховуючи таку доцільність та інши обставини. 

Зразок рапорту:

                                                                                                               Командиру ВЧ №

                                                                                                               ____________________

                                         

                                                                         ВІД:                                ПІБ

                                                                                                                 ______ року народження

                                                                                                                Солдат військової частини №

                                                                                                                Місце проживання:                

                                                                                                                E-mail:

                                                                                                                Тел.:

 

                                                                                    РАПОРТ

Керуючись частиною 2 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",  Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008, прошу залишити мене на військову службу за місцем проживання, а саме: ____________, у зв'язку з наявністю дружини   __________ , ___________року народження із числа осіб з інвалідністю ІІ групи. 

Обставини, що зазначені вище та є підставою для залишення мене  на військовій службі під час мобілізації за місцем проживання , підтверджуються Довідкою медико-соціальної експертизи Серії 12 ________від __________ ( видана безстроково), Пенсійним посвідченням серії ААГ №_______, а також документами, що підтверджують родинний зв'язок: Свідоцтво про шлюб.

Додатки:

  1. Копія довідки МСЕК ;
  2. Копія пенсійного посвідчення
  3. Копія Свідоцтва про шлюб.

_________2022р.                                                                                                                   _____________   

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram