Наследство

Добрый день! Умерла бабушка, у которой трое детей. Один из детей умер уже после её смерти и у него двое детей. Как делится наследство бабушки? Между двумя её детьми и двумя детьми её умершего сына поровну или только доля её умершего сына достаётся его детям?
И какая процедура вступления в наследство? Куда обращаться и какие для этого нужны документы? Может каждый по отдельности обращаться или это должны делать все вместе?
27.07.2022 13:37 779

Консультація виконавця

Іванна Гречко
Адвокат
У сервісі: 2 роки
65 відгуків (64 +) (1 -)
Консультацій: 232

  1) Как делится наследство бабушки?

  Відповідно до ст. 1217 Цивільного Кодексу України (далі ЦКУ) спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

  У запиті не зазначено, що був заповіт, тому я виходжу з того, що після померлої відкрилася спадщина, яка має спадкуватися за законом.

   Згідно зі ст. 1258 ЦКУ спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

  Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

   Статтею 1261 ЦКУ встановлено - у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Частинами 1, 5, статті 1266 падкування за правом представлення) цього ж Кодексу передбачено:  

  1. Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.
  2. Якщо спадкування за правом представлення здійснюється кількома особами, частка їхнього померлого родича ділиться між ними порівну.

     Відповідно до ст. 1267 ЦКУ частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

   Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

    Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них. 

   Отже, враховуючи викладене, спадкоємцями бабусі за законом являються її живі діти та онуки від померлого сина в частці, яку б він мав отримати, якби був живий на час відкриття спадщини.

    Таким чином, спадкове майно має бути поділено на три рівні частки, якщо спадкоємці не домовляться про інший розмір часток, або хтось із них не відмовиться від своєї частки.

    Частка, яка належала б померлому синові бабусі, ділиться порівну між його дітьми.

 

    2) Какая процедура вступления в наследство? Куда обращаться и какие для этого нужны документы?

    Згідно зі ст. 1268 ЦКУ спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

   Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

  Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

    Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

   Відповідно до ст. 1269 ЦКУ спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

  Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини.

   Статтею 1270 ЦКУ передбачено - для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (смерті спадкодавця).

     Згідно зі ст. 1272 ЦКУ якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

     За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відповідно до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Мінюсту України від 22.02.2012 № 296/5,:

1.3. Факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребовування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

1.4. У разі неможливості пред’явлення спадкоємцями свідоцтва про смерть спадкодавця або відсутності інформації в реєстрі нотаріус повинен витребувати від органу державної реєстрації актів цивільного стану копію актового запису про смерть спадкодавця або повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть.

1.12. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця відповідно до статті 29 Цивільного кодексу України.

Якщо спадкодавець мав декілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.

1.13. Місце відкриття спадщини підтверджується: довідкою про реєстрацію/останнє місце проживання виконавчого органу сільської, селищної або міської ради, сільського голови (у разі якщо відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено), що здійснює реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради, або іншим документом, що може підтверджувати відповідний факт (копія актового запису про смерть, домова книга тощо).

2.1. Спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів.

    В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини. 

    Отже, враховуючи наведені правові норми, для прийняття спадщини спадкоємці повинні звернутися до нотаріуса (приватного чи державного) за місцем відкриття спадщини із заявами про прийняття спадщини.

    Заяви повинні бути подані протягом 6-ти місяців з дня відкриття спадщини (смерті спадкодавця).

    Заяви подаються особисто кожним зі спадкоємців. Будуть вони подані одночасно всіма разом чи кожним окремо не має значення.

    Якщо можливість подати заяву нотаріусу особисто відсутня, її можна направити поштою, але підпис на такій заяві має бути завірений нотаріально.

    До заяви необхідно додати:

- підтвердження факту смерті спадкодавця (свідоцтво про смерть);

- підтвердження місця відкриття спадщини (довідка про реєстрацію/останнє місце проживання виконавчого органу сільської, селищної або міської ради, сільського голови (у разі якщо відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено), що здійснює реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради, або іншим документом, що може підтверджувати відповідний факт (копія актового запису про смерть, домова книга тощо).

    Якщо через воєнні дії на території відкриття спадщини звернення до нотаріуса саме там не можливе, то спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини. 

 

У разі додаткових питань, звертайтеся:

тел.: +380672910959 (вайбер, телеграм)

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram