Спадщина

Півроку тому помер батько, ми не жили разом, батьки давно розлучені. Хочу вступити у спадок, на руках маю тільки витяг про смерть. Які документи мені потрібні та чи повинна я звертатися до нотаріуса саме за місцем проживання батька та як в такому випадку визначити нотаріуса за останнім місцем проживання? Скоріше за все спадкова справа не відкривалася

28.07.2022 15:13 763

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 241
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Відповідно до статті 1221 Цивільного кодексу України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Отже Вам необхідно звернутись до нотаріуса, який здійснює діяльність в місті або районі де був зареєстрований (прописаний) Ваш батько. Це муже бути державна нотаріальна контора або приватний нотаріус. Майте на увазі, що не всі приватні нотаріуси займаються спадковими справами. В разі якщо спадкова справа вже відкрита, то нотаріус, до якого Ви звернулись, повідомить прізвище та адресу робочого місця нотаріуса, який відкрив спадкову справу. Заяву про прийняття спадщини слід подавати нотаріусу, який відкрив спадкову справу. Майте на увазі, що Постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719 визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Тобто необхідно звернутись із заявою про прийняття спадіщини протягом 10 місяців з дати смерті.

На первинному етапі нотаріусу необіхдно надати документи, що підтверджують смерть спадкодавця, документи, що підтверджують родинний зв'язок. Треба визначити обсяг майна який підлягає спадкуваннню. В залежності від типу майна та наявності інформації про нього в державних реєстрах нотаріус визначить Вам перелік документів який необхідно надати для отримання свідоцтва про право на спадщину. В разі необхідності, нотаріус надасть запити до органів БТІ, МВС або інших органів задля отримання інформації про майно.

Отримати свідоцтво про спадщину станом на сьогодні можна після спливу 10 місяців з дати смерті спадкодавця. При цьому строк звернення саме за отриманням свідоцтва нічим не обмежений, головне подати заяву про прийняття спадщини в термін 10 місяців.

Якщо залишились питання, відповім за номером +380-50-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь відповідь буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram