Проходження ВЛК для мобілізованих

Вітаю! Потрібна консультація щодо проходження ВЛК. Мій чоловік мобілізований за загальною мобілізацією від початку березня 2022. Пройшов мед огляд, має підстави для виключення з військового обліку відповідно до наказу 402.

28.07.2022 15:44 1786

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Для того щоб звільнитися з військової служби необхідно подати до військової частини рапорт про звільнення за станом здоров‘я.

Відповідно до п.п. Б, п.2 ч.4 ст.26 ЗУ «Про військовий облік та і військову службу» Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Таким чином, для того щоб мати можливість звільнитись із військової служби за станом здоров‘я необхідно мати висновок ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Як отримати даний висновок?

Порядок проходження медкомісії регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (посилання на сайт ВРУ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/print) (далі «Положення»).

Пунктом 3.8 Положення передбачено, що після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

  • "Придатний до військової служби";
  • "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";
  • "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

Відповідно до п. 6.1. Положення направлення на медичний огляд проводиться:

б) військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних установ за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами

6.4. У разі виявлення під час обстеження або лікування у військовому лікувальному закладі у військовослужбовця захворювання, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), які визначають у мирний час непридатність до військової служби з винятком з військового обліку або непридатність до військової служби у мирний час, обмежений придатність у воєнний час (пункти "а", "б" статей Розкладу хвороб, без індивідуальної оцінки), у воєнний час - непридатність до військової служби за винятком з військового обліку, ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби рішенням начальника військової лікувальної установи на підставі подання начальника лікувального відділення, в якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис в історії хвороби (медичної книги), яка засвідчується підписом начальника військової лікувальної установи.

Вашому чоловіку необхідно подати рапорт разом із медичними документами командиру військової частини та медичної частини. Він повинен поскаржитися на проблеми зі здоров'ям та повідомити про це у формі рапорту командиру частини та медичної частини та попросити провести повторну медкомісію. З рапортом необхідно надати підтвердження Вашого чоловіка захворювання (при наявності цивільні медичні довідки).

Таким чином, для звільнення з військової служби під час військового стану необхідно подати рапорт на керівника військової частини про звільнення. У разі визнання Вашого чоловіка непридатним до військової служби надати висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Якщо у Вас уже є постанова ВЛК про визнання чоловіка непридатним до військової служби з подальшим виключенням з військового обліку (оскільки з Вашого питання не зовсім зрозуміло яку медкомісію пройшов чоловік: ВЛК чи медкомісію у цивільному лікувальному закладі) тоді чоловіку залишається подати рапорт про звільнення на ім’я начальника військової частини та долучити до нього висновок (рішення) ВЛК.

Якщо у Вас є додаткові питання або необхідний зразок рапорту можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram