Відсрочка після операції

Доброго дня. Моєму чоловіку поставити діагноз Поперекова міжпозвоночна грижа дисків L5-S1. Найближчим часом планується операція(нуклеопластика) з видалення цієї грижі. Підкажіть, будь ласка, на який термін він може отримати відсрочка від військової служби і чи зможе він виїхати за кордон з такою довідкою. 

08.08.2022 17:10 1807

Консультація виконавця

Дмитро Романишин
Адвокат
У сервісі: 3 роки
13 відгуків (13 +) (0 -)
Консультацій: 30

         Доброго вечора!

        Статтею 64 положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України затвердженого Наказом Міністра оборони України 14.08.2008  № 402 передбачено хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії). При таких захворюваннях із значними порушеннями функцій військовозобов’язані є Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку. З помірними порушеннями функцій - Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час. Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. З незначними порушеннями функцій - Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час. Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. За наявності об'єктивних даних без порушень функцій – придатні в мирний і воєнний час. Як вбачається з наведеної статті, нею не передбачено оперативне втручання як додаткова підстава для визначення придатності чи непридатності до військової служби.

            Однак захворювання зазначене вами, однозначно передбачено статтею 64 Положення, і саме за даним діагнозом слід визначати придатність чи не придатність до військової служби.

Оскільки питання було не в цьому, тому слід звернути на наступне.

            В статті 7 положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України затвердженого Наказом Міністра оборони України 14.08.2008  № 402 передбачено стани після перенесених гострих, загострення хронічних інфекційних та паразитарних хвороб або хірургічного лікування. Військовозобов’язані з такими діагнозами визнаються тимчасово непридатними, такими що потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

           Окрім того в додатку № 2 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України – «Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби передбачає стани після хірургічних втручань, коли зберігаються тимчасові функціональні розлади органів і систем. В такому випадку, після закінчення стаціонарного лікування, коли для повного відновлення функцій і працездатності та визначення кінцевого результату захворювання потрібно не менше одного місяця, військовослужбовцям може надаватися відпустка за станом здоров'я або звільнення від виконання службових обов'язків. Громадяни, які призиваються на строкову військову службу, приймаються на військову службу за контрактом або вступають у ВВНЗ, визнаються тимчасово непридатними до завершення курсу лікування.

          Згідно пункту 3.10 глави 3 розділу II У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяцівВтретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

           Щодо виїзду за кордон.  

          Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). Таким особам дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів.

Роз’яснення Держприкордонслужби України оприлюднене на власному сайті - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram