Вивезення готівкової валюти з України: необхідні документи?

Вітаю,

маю на меті вивезти за межі митної території України готівкової валюти у розмірі більше 10 000 EUR.

Яка процедура митного оформлення?
Які документи необхідні?
Чи достатньо буде нотаріально завіреної копії (оригінал є тільки у покупця) договору купівлі-продажу квартири трирічної давності?

З посиланням на норми законодавства будь ласка.

Дякую.

29.07.2022 12:25 1329

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 723

Вітаю!

 Національний банк 4 березня 2022 року вніс зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 “Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану”, які давали змогу  фізичним особам не  надавати підтвердні документи під час перевезення валютних цінностей за кордон. На сьогодні з метою запобігання виведення капіталу за кордон, а також із урахуванням комунікації з відповідними органами державної влади Національний банк ухвалив рішення повернути вимогу щодо надання підтвердних документів під час переміщення валютних цінностей за кордон вартістю вище 10 тис. євро (в еквіваленті).

Звертаю вашу увагу, що громадяни, як і раніше, мають декларувати валютні цінності, вартість яких перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), під час їхнього переміщення за кордон. Ця вимога не змінювалася.

Відповідні зміни затверджені постановою Правління НБУ від 13 березня 2022 року №51 "Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18". Документ набирає чинності з 13 березня 2022 року.

Ставлення до декларування залежить від мети використання коштів. Тому, якщо планується легалізація цих коштів за кордоном (припустимо, відкриття рахунку в банку), вам буде потрібен документ, що підтверджує походження грошей.

Таким документом зазвичай є довідка з банку або копія митної декларації.

При письмовому декларуванні необхідно підтвердити кошти даними про зняття їх з рахунків (банків або інших фінансових інститутів). При цьому декларуванню підлягає вся сума, а можна підтвердити лише величину, на яку перевищено поріг в 10 000 євро.

Частиною 1 статті 1087 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) встановлено, що розрахунки за участю фізичних осіб, не пов’язані із здійсненням ними підприємницької діяльності, можуть провадитися у готівковій або в безготівковій формі за допомогою розрахункових документів у електронному або паперовому вигляді.

При здійсненні безготівкових розрахунків допускаються розрахунки із застосуванням платіжних доручень, акредитивів, розрахункових чеків (чеків), розрахунки за інкасо, а також інші розрахунки, передбачені законом, банківськими правилами та звичаями ділового обороту.

Сторони у договорі мають право обрати будь-який вид безготівкових розрахунків на свій розсуд.

Безготівкові розрахунки провадяться через банки, інші фінансові установи, в яких відкрито відповідні рахунки, якщо інше не випливає із закону та не обумовлено видом безготівкових розрахунків.

Частиною 3 цієї ж статті передбачено, що граничні суми розрахунків готівкою для фізичних осіб встановлюються Національним банком України.

29 грудня 2017 року прийнята постанова Правління Національного банку України № 148 "Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" (далі – Постанова № 148).

Пунктом 7 Положення встановлено, що фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі  (п’ятдесяти тисяч) гривень включно.

  • переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок;
  • унесення та/або переказу коштів на поточні рахунки (у тому числі на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

ВИ МАЄТЕ ПРАВО ВИВЕЗТИ СУММУ ПОНАД 10000€, КОТРУ ВИ ЗНЯЛИ ЗІ СВОГО РАХУНКУ ПІСЛЯ ПРДАЖУ КВАРТИРИ - ЦЕ ПОВИННО БУТИ ПІДТВЕРДЖЕНО ДОВІДКОЮ З БАНКУ.

ЯКЩО В ДОГОВОРІ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ Є ВКАЗІВКА, ЩО РАЗРАХУНОК ЗА КВАРТИРУ БУВ ПРВЕДЕНИЙ ГОТІВКОЮ, ТО ЦЕ ТАКОЖ БУДЕ ПІДТВЕРДЖУВАТИ ЛЕГАЛЬНІСТЬ ГРОШЕЙ (ХОЧА ЦЕ ПОРУШЕННЯ ПОСТАНОВИ # 148, АЛЕ ЗАТВЕРДЖЕНО НОТАРІУСОМ).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram