Звільнення з ЗСУ по сімейними обставинами

Підскажіть будь ласка, які потрібно додати копії документів до рапорту, якщо мама інвалід 2 групи безстроково. Дякую

02.08.2022 14:38 1406

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Так, у Вашому випадку можливе звільнення з ЗСУ.

Відповідно до п.п. г, п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий облік та і військову службу», військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану через такі сімейні обставини або інші поважні причини:

(якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу), у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Вам необхідно звернутись до командира військової частини із рапортом про звільнення на підставі п.п. г, п. 2 ч. 4 ст. 26 ЗУ «Про військовий облік та і військову службу» та надати наступні документи (бажано щоб вони були нотаріально посвідчені):

  1. Копію довідки МСЕК матері;
  2. Копію пенсійного посвідчення матері (де було б зазначено групу інвалідності);
  3. Копію Вашого свідоцтва про народження (що підтверджує, що Ви є сином своєї матері).
  4. Копія Вашого паспорта та копія паспорта матері (якщо Ваше місце реєстрації не збігається із місцем реєстрації матері, то надавайте копію паспортів без сторінки з реєстрацією місця проживання).
  5. Оригінал Довідки про склад сім’ї (якщо мати зареєстрована та проживає разом з Вами. Якщо мати зареєстрована в іншому місці, то не потрібно надавати таку довідку).

Документи, що зазначені в пунктах 1-3 - обов’язково повинні бути долучені до рапорту. Документи, що зазначені в пунктах 4-5 - подаються за можливості.

Якщо у Вас немає можливості нотаріально посвідчити ці документи, то завірте їх особисто наступним чином: на кожному аркуші копій документів необхідно зазначити «копія вірна згідно з оригіналом, ПІБ, дата та особистий підпис».

При можливості завжди наполягайте, щоб рапорт був зареєстрований в частині або, принаймні, робіть копію рапорту та просіть особу, яка його прийняла поставити підпис та дату прийняття документу.

Якщо у прийнятті рапорту будуть відмовлять або ігнорувати то можна його відправити поштою, цінним листом з описом вкладення, що буде слугувати належним доказом вручення. Квитанцію та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому можна було поскаржитись або подати до суду і долучити доказ направлення рапорту та його отримання військовою частиною.

Якщо у Вас є додаткові питання або необхідний зразок рапорту можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram