Нотаріально завірити переклад електронного документа про вступ до ВНЗ

Я вступив до закордонного університету (Німеччина). Університет прислав по емейлу офіційний лист-запрошення на навчання. Лист-запрошення електронний і має цифровий підпис (digital signature), його валідність перевіряється онлайн. Цей лист можна використовувати, наприклад, для отримання візи.

Наразі в Україні війна, і для того, щоб виїхати на навчання за кордон треба дозвіл на виїзд від військкомату. Щоб отримати дозвіл потрібно надати нотаріально засвідчений переклад листа-запрошення.

Питання:
- Як нотарільно засвідчити переклад такого документу? (Університет каже, що не видає лист-запрошення з мокрою печаткою (wet signature)).

03.08.2022 14:31 1129

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
732 відгука (731 +) (1 -)
Консультацій: 1912
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Нотаріус у даному випадку посвідчує не сам документ, а посвідчує вірність перекладу документу. Нотаріус також засвідчує, що переладач який здійснює переклад має відповідну кваліфікацію, та його підпис під перекладом є справжнім ( глава 8 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України Про затвердження Порядку вчине... | від 22.02.2012 № 296/5 (rada.gov.ua)

Так що проблем у нотаріуса  при посвідченні перекладу, не буде.

Проте, в наших ТЦК та СП ( військоматах) можуть бути питання до електронного документі, адже вони в більшості  залишилися в минулому столітті та навіть не чули про існування  поняття електронного документообігу ( їхні юристи до речі також). 

У випадку непорозумінь, Ви можете посилатися на положення  ст. 8 Закону України "Про  електронні документи та електронний документообіг" Про електронні документи та е... | від 22.05.2003 № 851-IV (rada.gov.ua) згідно до якого,  юридична **** електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму. Допустимість електронного документа як доказу не може заперечуватися виключно на підставі того, що він має електронну форму.

Тож, якщо у Вас є  довідка з ВНЗ , що видана в електронному документі, вона має юридичну силу документу та має бути прийнятою військоматом як доказ, що підтверджує факт навчання в ВНЗ.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram