Відстрочка від призову

Доброго дня! Підкажіть будь ласка, мій брат отримав повістку, пройшов ВЛК, залишилось 2 лікаря, але пишуть, що він годен. Він проживає зі своєю матір`ю після інсульту. Сказали, що потрібно оформляти інвалідність 2 групи для матері.
Як він може взяти відстрочку від призову щоб займатися оформлення інвалідності в даній ситуації?
І що буде якщо він не явиться в військомат після проходження влк?

04.08.2022 12:58 992

Консультація виконавця

Наталия Лихунжан
Адвокат
У сервісі: 4 роки
36 відгуків (35 +) (1 -)
Консультацій: 143

Добрий день!

Пані Ірино, відповідальність передбачена статтею 336 ККУ, за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за вчинення даного злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Також є адміністративна відповідальність. Відповідно до статті 210-1 КУ про адміністративні правопорушення в разі незʼявлення за викликом територіального центру комплектування та соціальної підтримки для визначення призначення у воєнний час тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 - 3 400 гривень).

Ви можете спробувати надати до військкомату заяву про надання відстрочки по догляду за мамою та встановлення інвалідності(додавши необхідні документи, можливо у Вас уже є направлення на мсек, також можна додати виписки з ЦНАПу або ЖЕКу де буде вказано, що за даною адресою проживає тільки мама та брат та виписки з лікарні), але майте на увазі, що вам можуть відмовити, так як відповідно до ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду; опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Тобто усім цим факторам мають бути відповідні докази, нажаль, як я зрозуміла у вас таких немає, так як інвалідність ще не встановлено.

Якщо у Вас залишились додаткові запитання можете писати.

Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram