Выезд за границу

Добрий день. Чи можливий, за теперишніх умовах виїзд за кордон на навчання студенту 1 курсу? Вступив на навчання вже після 24 лютого на денну форму навчання. Також маю обмежену придатність у військовий час за гр.1 , ст 74-В від 2019 року з повторним медичним пересвідченням 2024

06.08.2022 08:18 1012

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
797 відгуків (796 +) (1 -)
Консультацій: 2036
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Щодо обмеженої придатності:

Ви являєтесь обмежено придатним до військової служби. Тобто, хоча і обмежено, але все ж таки придатним.

Вас не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно Положення про військово-лікарську експертизу,  Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Окрім цього, за графою І Розкладу хвороб розглядаються тільки призовники. Якщо Вам зараз більше ніж 27 років, то Вас будуть оглядати за графами ІІ або ІІІ, тобто по статті 74-в висонвок буде звучати таким чином: Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Отже військово-обліковий документ з записом про статтю 74-в не є самостійною підставою для виїзду за кордон.

В той же час, Ви являєтесь студентом закордонного ВНЗ, що надає Вам право отримати відстрочку від мобілізації та виїхати за кордон для навчання.

Щодо можливості виїзду за кордон тим студентам, хто поступив після початку війни:

на сайті Мінреінтеграції подготовано роз'яснювальну інфографіку. Переглянути її можна за посиланням https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v-umovah-voyennogo-stanu

І хоча в самому тексті статті дійсно є така фраза "Студенти призовного віку, що навчаються в закладах освіти за межами України під час воєнного стану можуть виїжджати за кордон для продовження навчання", але в жодному нормативному акті немає вказівок, що пропускати за кордон можна лише тих, хто поступив на навчання до початку війни.

До того ж, в самій інфографіці, яка розроблена Міністерством з питань реінтеграції спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України та Державною прикордонною службою України, взагалі немає цієї фрази. Тому будь-які обмеження у виїзді за кордон для студентів, що вступили на навчання вже після початку війни - безпідставні і незаконні.

Для виїзду за кордон Вам спочатку необхідно зайти до свого військкомату, отримати там довідку про відстрочку від мобілізації та відповідний запис у своєму військово-обліковому документі. Для цього працівникам військкомату потрібно пред'явити документ про зарахування на денну форму навчання в закордонний ВНЗ, переклад цього документу на українську мову. При цьому переклад повинен бути нотаріально завірений.

Також дуже часто працівники військомату вимагають пред'явити рахунок на оплату навчання та квитанцію про переказ коштів.

Для виїзду за межі України прикордонникам слід надати такі документи:

  • документ про навчання з закордонного ВНЗ;
  • нотаріальний переклад цього документу;
  • військово-обліковий документ;
  • довідка з військомату про відстрочку;
  • студентський квиток або студентська віза.

Слід також зазначити, що не завжди працівники військкоматів та прикордонники дотримуються вимог законодавства: або вимагають неіснуючі документи, або взагалі безпідставно відмовляють (військкомат - у видачі довідки про відстрочку; прикордонники - у перетині кордону).

ЩО робити в таких випадках? Найпростіший шлях - дзвонити на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснити всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Телефон 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html

Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги.

З прикордонникиами - аналогічна ситуація. Телефон довіри ДПСУ 0-800-218-808.

Якщо дзвінки не допоможуть - звернетеся до мене через електронну пошту ddmitr@ukr.net я можу підготувати необхідну заяву або скаргу - в залежності від ситуації.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram