Подобрать правильно КВЕДы для ФОП 3 группы

Интересует подбор КВЕДОВ по нишам:
- Установка бронепленка на окна домов, квартир, коммерческих помещений и машины
- Коучинг, психология, блогерство (одна ниша)
- Интернет-магазин по продаже одежды и обуви + обязательно ли тут иметь кассу с чеками?

08.08.2022 13:12 1491

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня, щиро дякую за вибір!

КВЕД – це класифікатор видів економічної діяльності, згідно із Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики «Про затвердження та скасування національних класифікаторів» № 457 від 11.10.2010р. . Його головна мета – визначати та кодувати основні та другорядні види економічної діяльності юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців.

На законодавчому рівні не встановлено жодних обмежень щодо кількості обраних КВЕДів, отже при реєстрації можна зазначити скільки завгодно видів діяльності, додати чи змінити їх пізніше. Обов’язково один КВЕД має бути основним видом діяльності.

Отож, давайте по порядку:

1) Які КВЕДи необхідні для ФОП 3 групи, який займається установленням бронеплівки на вікна домів, квартир, комерційних приміщень та автомобілів?

Оскільки мова йде як про обслуговування вікон домів, квартир та інших приміщень + автомобілів доцільно буде зазначити наступні КВЕДи:

43.29 Інші будівельно-монтажні роботи;

23.12 Формування та оброблення листового скла;

45.20 Технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів;

45.32 Роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів.

2) Які КВЕДи необхідні  для ФОП 3 групи для коучінга, психології та блогерства?

Станом на сьогодні в Україні ще немає спеціальних КВЕД, які б описували таку діяльність як блогерство/ведення блогу і тд. Однак, блогери отримують кошти переважно з реклами, розміщення фотографій та надання інформаційних послуг. Отож, сюди відносяться настуні КВЕДи: 73.11 Рекламні агенства; 70.21. Діяльність у сфері звязків з громадськістю; 73.12. Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації; 74.20. Діяльність у сфері фотографії; 63.99 Надання інших інформаційних послуг;

Чинне законодаство не передбачає ліцензування діяльності психолога, однак КВЕД 86.90 включає в себе діяльність психологів і психоаналітиків, однак на мою думку буде достатньо КВЕД - 63.99 Надання інших інформаційних послуг;

Щодо діяльності з діяльності коуча/тренера тут також КВЕД - 63.99 Надання інших інформаційних послуг. Однак, якщо у вас буде певна програма за навчання, курси і тд, в такому випадку доцільно також зазначити КВЕД 85.59 «Інші види освіти, н. в. і. у. ». А якщо ж задумаєте провести офлайн-захід — вам треба зареєструвати КВЕД 82.30.«Організування конгресів і торговельних виставок».

Отож:

63.99 Надання інших інформаційних послуг

73.11 Рекламні агенства

73.12. Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації

При проведенні курсів, марафонів, інших програм навчання 85.59 «Інші види освіти, н. в. і. у. »

При проведенні офлайн заходів 82.30.«Організування конгресів і торговельних виставок»

3) Які КВЕДи необхідні для ФОП 3 групи для інтернет магазину одягу та взуття?

Основним законом у сфері електронної комерції є Закон України «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 р. № 675-VIII (далі – Закон № 675).

Відповідно до норм цього Закону інтернет-магазин – це засіб для представлення або реалізації товару, роботи чи послуги шляхом вчинення електронного правочину. При цьому реалізація товару здійснюється дистанційно. Укладається електронний договір на підставі ознайомлення покупця з описом товару, наданням доступу до каталогів, фотографій тощо з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, що виключає можливість безпосереднього ознайомлення покупця з товаром або із зразками товару під час укладення такого договору (пп. 14 ч. 1 ст. 3 Закону № 675).

Основним КВЕДом тут буде звичайно 47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет (крім інтернет-аукціонів), а також КВЕД 46.42 “Оптова торгівля одягом і взуттям”

Відповідно:

47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет (крім інтернет-аукціонів)

46.42 Оптова торгівля одягом і взуттям

Щодо останнього запитання:

Якщо суб’єкт господарювання приймає від покупця готівку, платіжні картки тощо за місцем реалізації товарів або видає готівкові кошти за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформляє відповідні розрахункові документи щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або перерахування коштів у банк покупця при поверненні товару (відмови від послуги), – такі операції є розрахунковими.

При цьому, СГ, які здійснюють розрахункові операції за готівку або безготівку (із застосуванням електронних платіжних засобів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції, зобов’язані зокрема (ст. 3 Закону № 265):

  • проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів;
  • надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі;
  • застосовувати РРО, що включені до Держреєстру РРО, та/або ППРО з додержанням встановленого порядку їх застосування тощо.

Тобто, у загальному випадку при здійсненні розрахункових операцій при купівлі товарів/ послуг в інтернет-магазині РРО (ПРРО) необхідно застосовувати.

Крім того, за умовами електронної комерції продавець, оператор платіжної системи відповідно до умов електронного договору повинні надати покупцеві (замовнику, споживачу) електронний документ, квитанцію, товарний чи касовий чек, квиток, талон або інший документ, що підтверджує факт отримання коштів, із зазначенням дати здійснення розрахунку (ч. 3 ст. 13 Закону № 675).

Надіюсь, вказана юридична консультація Вас задовольнила.

Буду дуже вдячна за відгук! Наперед дякую!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram