Виїзд за кордон -студент, прописка, воєнком

Добрий день. Цікавить таке питання. Поступив до закордонного вузу в Польщі на навчання. Мені 21 рік, до цього навчався в Харкові на бакалаврі (закінчив). Зараз знаходжусь в іншому місті, в центральній Україні. Потрібно взяти відстрочку та довідку з воєнкомату для виїзду за кордон.
Підкажіть, чи можу я звернутися до воєнкомату, який знаходиться у місті, де я зараз знаходжусь, чи потрібно їхати в Харків?
З Харківською пропискою також не все так одно, так як я закінчив навчання, з гуртожитку нас виселяють, тобто прописка також губиться. А я народився, та до Харкова був прописаний у Волновасі, Донецька область, це місто зараз окуповане.
Якщо звертатись в воєнком за місцем знаходження, які можуть виникнути проблеми?
Також, підкажіть, будь ласка, при виїзд за кордон, якщо поступив після 24 лютого, потрібно мати візу або студентський квиток, чи документів про зарахування з вузу достатньо?

12.08.2022 12:05 958

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

1)Ведення та реєстрація військового обліку призовників та військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних» від 7 грудня 2016 р. N 921.

Згідно до Додатка 1 Постанови: Призовники і військовозобов’язані повинні:

особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району.

 У відповідності до ч.11 ст. 38 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» військовозобов’язані в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку.

Виходячи з викладеного, спочатку Ви маєте повідомити (написати заяву) свій ТЦК та СП (військомат) про те, що Ви маєте намір переїхати до іншого регіону, отримати відмітку про зняття з обліку і вже по прибутті в інший регіон стати на облік.

2) Проблем ніяких не повинно виникнути, оскільки ви виконуєте вимоги законодаства, тобто стаєте на військовий облік у місті за новим місцем свого проживання.

Однак, чинне законодавство передбачає адміністративну відповідальність порушення законодавства про військовий облік.

Відповідно до ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text), за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -  тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(850 грн.). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн.) до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(1700 грн.)".

Таким чином , передбачена адміністративна відповідальність, як і у мирний час, але наразі діє ч.2 ст. 210 КУпАП, максимальний штраф становить - від 850 грн. до 1700 грн.(оскільки з 24 лютого діє особливий період). Слід зазначити, що до відповідальності Вас зможуть притягнути при особистій явці у ТЦКСП(військомат). 

У разі відсутності реєстрації військовозобов'язаний може бути попереджений про необхідність поставлення на облік.

3) Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які,навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)  у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

  1. студентського квитка або студентської візи;
  2. перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;
  3. військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);
  4. довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram