Служба за місцем проживання

Доброго дня. Чи може залишитися проходити службу за місцем проживання і не переходити в бойову бригаду мобілізований, який підписав договір довічного утримання з людиною якій 83 роки і він є єдиним опікуном, згідно даного договору. Зараз службу проходить при військоматі, але має бути переведений в бойову бригаду. Зробіть будь-ласка зразок рапорту про залишення на місці проживання.

15.08.2022 09:08 760

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
706 відгуків (705 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Вітаю.

Почну з того, що договір довічного утримання не засвідчує факту здійснення Вами опіки над особою. Опіку може призначити тільки суд, це зовсім різні правові явища. Згідно до договору Ви здійснюєте догляд за літньою особою та утримання. Ви лише утримуєте особу (доглядаєте) за договором довічного утримання, це не є опікою. Опіка офорлюється в судовому порядку.

Проте, на жаль, здійснення догляду  та утримання не є підставою для залишення в свой частині,  де Ви зараз перебуваєте на службі, та ось чому.

Згідно до п. 82 Положення про проходження військової служби (див. за посиланням:Про Положення про проходже... | від 10.12.2008 № 1153/2008 (rada.gov.ua) , військовослужбовець може бути переміщений и з однієї військової частини до іншої у разі проведення заміни у військових частинах (підрозділах), які виконують завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій.

Таке переведення відбувається без згоди військовослужбовця згідно до п. 102 Положення, який містить вичепрний перелік підстав, коли військовослужбовця без його згоди не можуть перемістити в іншу військову частину:

-неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

-неможливість проживання членів сім'ї військовослужбовця за станом здоров'я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують;

-потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують.

Але можливо "зачепитися" до другої підстави, при умові якщо Ви зможете довести, що ця літня пані є членом Вашої сімї ( за ознакою спільного проживання).

Стаття 3 Сімейного кодексу надає визначення сімї, згідно до якої сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Тобто, законодавець не встановив вичерпного переліку осіб, які належать до кола членів сім'ї , але визначив
критерії, за якими осіб, не пов'язаних шлюбними або родинними стосунками, віднесено до членів сімї. 

Більш чітке визначення поняття сім'ї надає Конституційний суд України в своєму Рішенні №5-рп/99 від 03.06.1999 року ( справа стосується офіційного тлумачення терміна «член сім’ї»). Так, згідно до Рішення КСУ, до кола членів сім’ї військовослужбовця, належать також особи, що знаходяться на його утриманні, а також особи, що постійно мешкають з ним та ведуть спільне господарство та відносяться до  "другої групи" членів сімї див. все Рішення за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v005p710-99#Text

Довести факт сімейних відносин Ви можете відповідною довідкою про склад сімї ( її можна зробити в ЦНАПі), де буде вказано, що Ви разом проживаєте однією сімєю. А також, актом обстеження житлових умов органами соціального захисту/або опіки. 

Тобто, це перша обставина яку необхідно доводити, та друга обставина, яку треба доводити- неможливість проживання цієї особи за місцем Вашої служби у разі переміщення в бойову частину ( по-перше, в зону бойових дій Ви не можете людину вивезти), та по друге-має бути також відповідний медичний висновок, що жінку за станом здоровя переміщувати не можна. 

Але одразу Вам хочу наголосити, ці обставини доводити лице одним договором довічного утримання Ви не зможете. Скоріше за все Вас в частині навіть слухати не захочуть. Тоді треба буде встановлювати факт сімейних відносин в судовому порядку. Але, Ви ж розумієте наскільки це тривалий процес, особливо в умовах війни.

Можу запропонувати другий варіант.

Ви можете спробувати подати рапорт взагалі на звільнення від служби.

Згідно з п. "г" п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу",  військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, звільняються з військової служби на підставах (під час воєнного стану) у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Як такого статусу особи яка здійснює постійний догляд немає. Проте, такою особою вважають у разі оформлення нею в органах соціального захисту населення ( в народі називають це "совбез"), компенсації за здійснення догляду за особою, яка потребує постійного догляду. Але для цього має бути висновок МСЕК або ЛКК, де буде вказано, що ця жінка потребує стороннього догляду. 

У разі, якщо Вам вдастся це реалізувати, Ви зможете подати рапорт на звільнення, та далі вести розмову з командуванням в форматі "або залишення в частині, або звільнення". Іноді це спрацьовує. Тож, думайте який варіант Вам більш доступний.

Тож, я Вам рекомендую визначити більш доступний варіант, підготувати документи що я зазначила, далі звернутися до мене та я вже Вам допоможу з відповідним рапортом. Адже дійсно, такий рапорт  має бути обгрунтований, але наразі у Вас один договір довічного утримання не є підставою як для залишення в військовій частині де зараз перебуваєте на службі, так і для звільнення,  Ви вибачте, але кажу як є. 

Тож, звертайтеся для обговорення, або якщо у Вас є додаткові питання за моєю адресою: marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram