Відсутність постанови ВЛК

Визнаний "обмеженно придатним в воєнний час" ВЛК в 2011 році, з відповідним записом в військовому квитку. Звернувся в військомат про копію постанови, але мені повідомили, що закінчився час зберігання данної постанови.Був мобілізованний 21.03.2022 без проходження ВЛК.

Відповідно в мене є запис в військовому квитку про обмежену придатність до служби, але немає самої постанови.

Питання 1: чи можу я все ж таки спиратись на свою обмежену придатність, чи мені все ж таки потрібно заново проходити ВЛК?

Питання 2: скільки часу зберігається постанова ВЛК?

Питання 3: якщо я мобілізованний без проходження ВЛК, чи можу я вважатись, що я мобілізований з порушенням закону?

15.08.2022 11:59 1261

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Так як Ви являєтесь обмежено придатним до служби, то це означає що Вас не виключили з обліку, і Ви продовжуєте залишатися військовозобов'язаним.

У відповідності до пункту 3.2. розділу 3 "Положення про військово-лікарську експертизу", повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів. Таким чином, висновки ВЛК, записані в постанові 2011 року, підлягають перегляду.

Що означає термін "обмежено придатний"? Вас не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Так як останній раз Ви проходили ВЛК в 2011 році, отже наступний огляд повинен був відбутися не пізніше ніж у 2016 році.

Таким чином, Ви не можете спиратися на свою обмежену придатність на підставі документів, виданих в 2011 році- потрібно заново пройти ВЛК.

2. Щодо терміну зберігання документів, то працівники військкомату навряд чи сказали правду, заявивши що закінчився термін зберігання. Адже у відповідності до "Порядку видачі, зберігання та знищення військових квитків", відомості в особовій справі зберігаються протягом 30 років. Але наразі це взагалі несуттєво, бо враховуючи час проведення попередньої ВЛК, Ви вже не можете спиратися на неї як на доказ своєї обмеженої придатності.

3. У відповідності до пункту 3.8. розділу 3 "Положення про військово-лікарську експертизу", після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

- "Придатний до військової служби";

- "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

- "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, які передбачають індивідуальне визначення придатності до військової служби і військової спеціальності, ВЛК щодо військовозобов'язаних, яких призивають на військову службу, може винести постанову, в якій буде вказано:

- "Обмежено придатний до військової служби".

Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

У відповідності до пункту 1.1. розділу 1 "Положення про військово-лікарську експертизу", Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних. Військово-лікарська експертиза - це медичний огляд  призовників, військовозобов'язаних, офіцерів запасу, який проводиться для визначення ступеня придатності до військової служби.

У відповідності до пункту 1.3. розділу 1 "Положення про військово-лікарську експертизу", основними завданнями військово-лікарської експертизи є добір громадян України, придатних за станом здоров'я до військової служби, для укомплектування Збройних Сил України.

Отже, без проведення ВЛК неможливо визначити ступінь придатності до військової служби, тому  проведення мобілізації без проходження ВЛК - це порушення діючого законодавства.

В той же час, порушення законодавства працівниками військкомату при вирішенні питання щодо Вашої мобілізації не означає, що Вас повинні тут же звільнити із ЗСУ. Питання потрібно було піднімати ДО того, як Вас мобілізували (на момент отримання повістки на відправку) - поки Ви перебували в статусі військовозобов'язаного. Наразі Ви майже 5 місяців проходите військову службу, отже перебуваєте в статусі військовослужбовця. Для звільнення зі служби військовослужбовців необхідно переглядати підстави для звільнення, передбачені статтею 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Однією з таких підстав є висновок ВЛК про непридатність до військової служби.

Тому в подібних випадках я завжди рекомендую пройти повторну медкомісію, щоб можливо за ці роки, які пройшли від часу останньої медкомісії, стан здоров'я погіршився, і можна було б змінити пункт статті з "обмежено придатний" на "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку". В такому разі після проведення ВЛК вас повинні звільнити зі служби.

Окрім цього, ВЛК при прийнятті відповідного рішення повинна вказати в ньому види служби та роботи, які протипоказані конкретному військовослужбовцю, аби було зрозуміло в чому полягає обмежена придатність. Отже, навіть якщо постанова ВЛК не буде відрізнятися від попередньої (за 2011 рік), є ймовірність що Ви перебуваєте на тій посаді, яка протипоказана за станом здоров'я, і можна буде вимагати або переведення в іншу військову частину, або зміни своєї посади, або і перше і друге одночасно.

В любому випадку, починати потрібно з написання рапорту - з вимогою направити Вас на медичне обстеження.

Напишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net і я скину зразок такого рапорту.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram