Біженка з України

Добрий день.

У березні завдяки військовій агресії російської федерації опинилася з дитиною за кордоном, де на даний момент і перебуваю. Працюю вчителем. Після деокупації мого міста відновилося навчання в школі. Вже використала свою щорічну відпустку. Адміністрація школи вимагає повернутися до 22.08.22 чи написати заяву на звільнення. Повернення на територію України і початок трудової діяльності зараз вважаю несе загрозу життю і здоров`ю мені і моїй дитині, повертатись буду після закінчення бойових дій на території України Планую написати заяву на відпустку тривалістю 90 днів.Тимчасове розірвання трудового договору не підходить: школа надає можливість працювати. Питання: чи можливо після використання відпустки на 90 днів написати знову заяву на відпустку без збереження заробітної плати? Якщо не можливо, то як мені вірно написати заяву на звільнення?
Дякую.
16.08.2022 12:57 568

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що звернулись саме до мене!

19.07.2022 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX (далі — Закон № 2352).

Серед ключових змін за Законом № 2352 зокрема є така як:

відпустка без збереження заробітної плати працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи тощо.

Обов’язок роботодавця під час воєнного стану за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО), надати йому відпустку без збереження зарплати.

Тривалість відпустки за власний рахунок ВПО визначає у своїй заяві, але вона не може становити більше 90 к. дн.

 Період відпустки не враховують до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону про відпустки (ч. 4 ст. 12 Закону № 2136).

Особливість у тому, що раніше працівник, який виїхав за кордон або став внутрішньо переміщеною особою міг оформити відпустку без збереження зарплати на період карантину або воєнного стану лише за згодою роботодавця, то після змін під час дії воєнного стану роботодавець не має права відмовити працівнику, що виїхав з України чи набув статусу ВПО, у відпустці за власний рахунок. Однак має виконуватися ключова умова — працівнику необхідно підтвердити право на відпустку. Це може бути довідка ВПО, копія паспорту з відміткою про перетин кордону, квіток, тощо.

Тому написати заяву  про відпустку не можливо.

По другому питанню зразок заяви про звільнення:

Директору (назва закладу)

 

Посада,  Ім’я, прізвище

 

 

ЗАЯВА

 

Прошу звільнити 01 червня 2022 р. за власним бажанням у зв’язку з веденням бойових дій у районі, у якому розташований заклад, та існуванням загрози для життя і здоров’я.

 

 

Дата                                                                                                   підпис Прізвище

 

У разі виникнення питань, звертайтеся за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

         Прошу залишити відгук, якщо Вам сподобалася повнота та якість моєї консультації.

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram