Пытался выехать как студент - на границе выдали решение о том что недостаточно оснований. Как оспорить?

Студент попытался выехать на обучение - на границе выдали решение о том, что недостаточно оснований для выезда. Как это правильно оспорить?
Представленные документы были:
- Приглашение на обучение в университете в испании, оригинал плюс нотариальный перевод на укр.,
- Довидка, что военкомат не возражает против выезда, действительна пол года,
- Отсрочка в военном билете с формулировкой "на период навчання".
Пограничник сказал следующее (разговаор происходил на запись):
1) нужна студенческая виза, и посоветовала "поискать в интернете визовый центр",
2) нужен студенческий билет,
3) отсрочка в военном билете дана без указания конкретного периода.
По этим пунктам, насколько они законны? Как правильно оспорить решение пограничников? Как (какое) надо получить решение суда? Как одновременно обратиться в пограничную службу, чтобы они отменили свое решение о пропуске?
Спасибо.

17.08.2022 12:13 717

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Вітаю!

Питання виїзду студентів регулювалося лише роз’ясненнями Державної прикордонної служби України. Оскільки закодавчо фактично дозвіл студентів інозмених ВУЗів ніде не передбачений, а навіть навпаки, Листом Адміністрації Державної прикордонної служби зазначено, що, на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється. Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

1) Які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік.

2) Які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби у військовий час.

Підтверджуючими документами можуть бути: довідка військово-лікарської комісії про непридатність.

3) На утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

4) Які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

5) На утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

6) Усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

7) Зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

8) Які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

9) Здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

Однак, згідно роз'яснень Державної прикордонної служби України:

Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які,навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)  у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

студентського квитка або студентської візи;

перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

Вказане зазначено на офіційному веб-сайті Державної прикордонної служби України (Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

Тобто, вимоги прикордонника щодо виїзду за кордон студента іноземного ВУЗу в частині студентської візи/студентського білету відповідають позиції Державної прикордонної служби. Стосовно відстрочки з періодом, деталі цієї підстави не зазначені в роз'ясненнях, а тому ця відмова на мою думку не відповідає позиції Державної прикордонної служби.

Що стосується безпосередньо оскарження рішення про заборону виїзду за кордон, то згідно зі ст. 4 Закону України "Про звернення громадян", частиною третьою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити це рішення до начальника прикордонної служби, в якій було рішення про відмову.

Для цього потрібно потребувати та отримати рішення про відмову в перетинанні державного кордору, де буде зазначено підстави для відмови ,а не просто усну відмову.

Що стосується судового порядку: Звернутися до суду з позовом про визнання протиправним та скасування рішення про відмову в перетинанні державного кордону України можна  (відповідно до ст. 122 КАС України) та отримати рішення про задоволення позову та визнання протиправним та скасування рішення про відмову в перетинанні кордону, однак попередньо можна звернутись до начальника, про що я зазначила вище.

Буду вдячна за відгук! Мирного неба!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram