Запізнення по повістці

Тимчасово перебуваючи на Закарпатті, на вулиці мене зустріли працівники тцк, доставили у військомат, де мені виписали так звану "повістку переміщення", за якою я маю з`явитися у своему тцк по місцю регестрації 30червня о 10:00, але в мене немає можливості вчасно прибути туди, оскільки у місті я буду лише у 18:00, а далі там вихідні до понеділка. Яка відповідальність передбачена за запизнення на кілька днів?

28.06.2023 11:31 767

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Питання вручення повісток, зокрема, регулюється Законом України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» та  Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

Відповідно до пункту 3 статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», громадяни України під час мобілізації зобов’язані з’являтися за викликом до ТЦК та СП для уточнення їх облікових даних та визначення їх призначення на особливий період.

За неявку за повісткою та за ухилення  передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Адміністративна відповідальність передбачена  статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення («Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Неявка по повістці у військомат для уточнення даних несе за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 1500 до 3400 гривень.

Повторна неявка - штраф розміром до 5100 гривень.

Кримінальна відповідальність передбачена статтями 336,337 Кримінального кодексу України.

Згідно зі ст. 337 Кримінального кодексу України якщо військовозобов'язаного або призовника було проінформовано про необхідність з’явитися до ТЦК під час телефонної розмови, за умови наявністю доказів виклику, оформлених у належному процесуальному порядку, особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу 5100−8500 грн або виправних робіт на строк до одного року.

Згідно зі ст. 336 Кримінального кодексу України у випадку подальшого ухилення військовозобов’язаним від виконання мобілізаційного розпорядження про направлення на проходження військової служби (зокрема після проходження медкомісії) — особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Отже, враховуючи викладене та приймаючи до уваги вашу ситуацію, Вам не загрожує ані адміністративна, ані кримінальна відповідальність, оскільки законодавство не визначає санкції за запизнення до ТЦК.

Запізнення (неявка у встановлений строк),  при умові наявності факту відвідування ТЦК у найближчий час, не є правопорушенням.

Тобто, якщо Ви відвідаєте ТЦК з запізненням на декілька днів, відповідальності не бути, оскільки у ваших діях відсутне ігнорування виклику та ухилення. 

Відповідальність настає за повне ігнорування вимог законодавства.

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram