Виїзд за кордон чоловіків на підставі п. 2-6 Правил перетину кордону, без супроводу родича, який є особою з інвалідністю

Чоловіки які отримали відстрочку від мобілізації з тих підстав, що вони мають дружину, своїх батьків чи батьків дружини з інвалідністю, мають право на виїзд за кордон на підставі п. 2-6 Правил перетину кордону

26.08.2022 16:53 1964

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

«Якщо я отримав у військкоматі відстрочку від мобілізації оскільки маю дружину/батьків/тестя (тещу) із числа осіб з інвалідністю, то чи маю я право на виїзд за кордон не супроводжуючи їх на підставі п. 2-6 Правил перетину кордону?».

З подібними питаннями до мене зверталися вже неодноразово.

Відповім відразу, - я підтримую ту позицію, що особи, які отримали відстрочку від мобілізації з тих підстав, що вони мають дружину, своїх батьків чи батьків дружини з інвалідністю, мають право на виїзд за кордон на підставі п. 2-6 Правил перетину кордону.

Поясню чому так.

Згідно п. 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому-восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Закону № 2122-IX від 15 березня 2022 року, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Стаття дослівно вказує на те, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину з інвалідністю або своїх батьків чи батьків дружини з інвалідністю із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, прибувши до пункту пропуску, такі особи мають право на перетин державного кордону України згідно п. 2-6 Правил перетинання державного кордону, оскільки не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а не як особа, яка згідно абз. 3 п. 2-1 Правил здійснює безпосередній супровід дружини-інваліда/бать-інваліда/матір-інваліда і т.д.

Підстави, що передбачені абз. 3 п. 2-1 та п. 2-6 Правил перетину кордону - абсолютно різні окремі правові підстави для виїзду.

І при цьому, дана позиція врахована ДПСУ у їхніх офіційних роз’ясненнях від 08 серпня 2022 року на їхньому сайті в розділі «Виїзд чоловіків у воєнний час», підрозділ «Виїзд чоловіка, якщо він знятий (виключений) з військового обліку»:

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

Тут прикордонна служба чітко визначила, що (цитата): «За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»».

Тобто, право на виїзд на підставі п. 2-6 Правил перетину мають всі військовозобов’язані особи, що визначені в ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в тому числі:

- які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Однак, прикордонники на місцях цього не дотримуються. Та говорять, що якщо відстрочку отримав як чоловік у якого дружина (батько/мати, тесть/теща, дитина) з інвалідністю, то і виїхати можеш лише на підставі п. 2-1 Правил перетину, як особа, що їх супроводжує.

На практиці їхня позиція саме така.

Що ж до можливості виїзду за кордон не як супроводжуюча особа, а на підставі п. 2-6 Правил (як інша військовозобов’язана особа, яка не підлягають призову на військову службу під час мобілізації), то вважаю, що це можливо. Але тільки відстоявши це право в судовому порядку.

Позитивна судова практика з цього питання вже почала формуватися. Відмова прикордонників батьку/чоловіку/зятю особи з інвалідністю в перетині кордону на підставі п. 2-6 Правил без супроводження особи з інвалідністю та без документів з військкомату визнається незаконною.

Тому, якщо Ви вирішите обрати саме такий спосіб захисту ваших прав при перетині кордону, то навіть у військкоматі довідку про відстрочку брати не потрібно. Достатньо лише документів про родинні зв’язки та інвалідність дружини (батька/матері, тестя/тещі).

Якщо у Вас є додаткові питання або необхідний юридичний супровід, то можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram