Не придатність до військової служби

Доброго дня. Лікар ТЦК під час медкомісії направив до обласної офтальмологічної лікарні. Там склали Акт обстеження (фото - у вкладенні до цього запиту). Згідно цього Акту, гострота зору обох очей 0,2, рефракційна амбліопія. Я правильно розумію ,що даний діагноз є підставою для виключення з військового обліку ? І які варіанти можуть бути у ТЦК ? Що означає фраза: непридатність або обмежена придатність визначається індивідуально? ТЦК може з таким Актом не признати не придатним до служби чоловіка?

28.08.2022 10:18 936

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Стаття 30 Розкалду хвороб включає в себе порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія).

Стаття 31 Розкладу хвороб включає в себе розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо).

Пункт "а" статті 30 Розкладу хвороб передбачає  короткозорість або далекозорість будь якого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр або астигматизм будь якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр та встановлює непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. 

Пункт "а" статті 31 Розкладу хвороб передбачає гостроту зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче та встановлює непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. 

При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями  щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (це Додаток 2 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України). 

Відповідно до Пояснень до ст.3о Розкладу хвороб вид та ступінь аномалії рефракції визначається за допомогою скіаскопії або рефрактометрії.

Відповідно до Пояснень до ст.31 Розкладу хвороб для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.

Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов'язків.

Під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I, II, III Розкладу хвороб ураховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами.

У разі, коли при вказаних аномаліях рефракції  передбачена індивідуальна оцінка придатності до військової служби, вирішальне значення надається гостроті зору.

Отже, враховуючи надану вами інформацію, зазначений діагноз є підставою для визнання непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

Щодо варіантів ТЦК - для визначення ступеня придатності медкомісія в обов’язковому порядку бере за основу медичні документи та заключення обласної лікарні, в яких зазначено остаточний діагноз. Якщо в документах зазначено діагноз саме так, як того вимагає пункт "а" ст. 30, 31 Розкалду хвороб, а медичне обстеження проводилось з врахуванням пояснень до статті захворювання, то варіантів у медккомісії ТЦК, крім визначення непридатності з виключенням з військвого обліку на підставі висновку ВЛК, не існує.

Непридатність або обмежена придатність за зазначеним діагнозом встановлюється лише за пунктами "б" та "в".         У цьому випадку обмежена придатність визначається з врахуванням  військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, та у  постанові ВЛК  в довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані. Тобто, в індивідуальному порядку за  графами ТДВ, які передбачають індивідуальне визначення придатності до служби, визначається ступень придатності. 

З непридатністю все зрозуміло. А обмежена придатність означає непридатність до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах. 

ВЛК не може з таким діагнозом не визнати непридатність. Якщо ВЛК прийме рішення, яким не буде встановлена непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, та у разі незгоди з таким рішенням, чоловік має право оскаржити результати до обласної ВЛК або до суду. 

Якщо у вас є додаткові або уточнюючі питання в рамках цієї консультації, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram