Як правильно завести гроші на рахунок ФОП на ЕН 3 группа?

Доброго дня!
У мережі знайшов таку статтю по заведенню коштів на ФОП https://journal.ostapp.com.ua/articles/post/kak-pravilno-popolnat-predprinimatelskij-scet

Але є деякі питання.
1) Якщо поворотня фізична допомога буде від дружини, як правильно провести таку транзакцію по банку? Як я розумію, дружина повинна надати таку поворотну фіз допомогу зі свого рахунку фізичної особи?

2) У статті також вказано, що таку допомогу може надати довірена особа. Хто може бути такою особою?

3) Поповнення рахунку особистими коштами. У статті вказано що у разі внесення особистих коштів на рахунок податкова може розглядати такі кошти як прибуток.
Якщо ФОП на протязі року виводив кошти на свій рахунок фіз. особи та сплачував усі податки, а потім вирішив завести іх назад на рахунок ФОП чи буде достатньо такого підтвердження?

29.08.2022 17:14 981

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
711 відгуків (710 +) (1 -)
Консультацій: 1818
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1) Поворотну фінансову допомогу можете отримати від дружини або від іншого близького родича. Але слід враховувати, що поворотна фінансова допомога - це позика. А позика повинна оформлюватися договором. Для цього Вам з дружиною (родичем) потрібно підписати Договір про поворотну фінансову допомогу. Цей договір дійсний якщо він складений в письмовій (не обов'язково нотаріальній) формі.

При складанні договору слід врахувати положення ПКУ про поворотну фіндопомогу, а саме: гроші надаються без сплати відсотків і підлягають поверненню. Тому, в договорі обов'язково треба зазначити, що кошти передаються в позику без нарахування відсотків. Також важливо вказати на строк повернення коштів - найкраще, на протязі року. І також слід вказати спосіб передачі коштів - готівковий чи безготівковий.

Якщо Ви ФОП на загальній системі, то кошти, отримані по фіндопомозі, не відображаються в доходах протягом дії договору.

Якщо Ви ФОП - платник єдиного податку, то отриману фіндопомогу також не відображають в доходах, але тільки на протязі 12 календарних місяців з дня її отримання. Звідси і побажання - оформлювати договір строком до 1 року, інакше суму коштів по безповоротній фіндопомозі прийдеться включити в свій дохід. У заяві обов’язково має бути вказано призначення платежу: "Поворотна фінансова допомога, за договором позики №..  від.... "

Як правильно провести таку транзакцію по банку? - Дружина перераховує кошти на Ваш підприємницький рахунок. Жодних особливостей та застережень немає. Дружина має право внести кошти в будь-який зручний для неї спосіб. Можна внести гроші через касу банку через оформлення заяви на переказ готівки. Враховуйте, що в разі передачі коштів в інший спосіб, тобто готівкою, є обмеження суми переказу: до 50 тис.грн. на протязі одного дня.

2) Хто може бути довіреною особою? - Та особа, яка у вас працює і якій Ви довіряєте. В такому разі Вам необхідно видати нотаріально засвідчену довіреність на підписання договору про надання поворотної фінансової допомоги. Ви не маєте права надати поворотну фіндопомогу сам собі, бо неможливо підписувати договір коли одна особа виступає і від імені позичальника і від імені позикодавця. Іншими словами: якщо позикодавець і директор підприємства — та сама особа (тобто це Ви), то треба щоб від імені підприємства договір підписувала інша посадова особа, уповноважена відповідною довіреністю. Фактично, довірена особа використовується щоб надати допомогу самому собі. Але щоб не заплутатись з довіреною особою, краще використовувати спосіб 1) або спосіб 3).

3) Поповнення рахунку особистими коштами.  Є чіткі умови: Ви можете внести на свій підприємницький рахунок свою виручку. Тобто отримали кошти готівкою, внесли відповідний запис в Книгу доходів, і в потім внесли кошти на підприємницький рахунок, вказавши в призначенні платежу, що це виручка за такий-то день. Можна робити інакше: підрахували свою готівкову виручку за місяць (мається на увазі та виручка, яка була вписана в Книгу доходів за відповідний місяць), і внесли кошти на свій підприємницький рахунок, з обов'язковим указанням періоду за який взята ця виручка. І щоб сума внесена на підприємницький рахунок була не більшою ніж сума коштів, записаних за відповідний період в Книзі доходів. Тобто в цьому способі найголовніше- щоб сума переказу відповідала (буда не більшою) за суму, вписану за відповідний період в Книгу доходів.

___

Якщо щось незрозуміло, або залишились питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram