Виїзд студентів

Добрий день! Дайте, будь ласка, роз’яснення, щодо виїзду чоловіків-студентів закордон. Чи можуть виїжджати чоловіки 30+, що вступили до вузу після початку війни (влітку). Які точно потрібні документи та чи є ризики?

З інформацією на сайт прикордонної служби ознайомилась. Але там незрозуміло чи це стосується всіх студентів, чи тілько тих кто вступив до 24 лютого. Чи є вікові обмеження? 

01.09.2022 19:49 893

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 723

Вітаю!

Вітаю!

ВИ ЗАРАЗ НЕ ЗМОЖЕТЕ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН ЯК СТУДЕНТ ЗВНЗ.

КОНСТИТУЦИЯ УКРАИНЫ :

Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

В Україні порядок призову на військову службу громадян регулюють два ключові закони:

  • Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу";
  • Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У цих законах перелічені категорії громадян, які не підлягають призову під час загальної мобілізації.

"Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Відповідно до абзацу другого частини статті 23 Закону, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти й докторанти, які навчаються за денною чи дуальною формами здобуття освіти"

ххх

ЗАРАЗ ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про оборону України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1932-12#Text

особливий період - період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій;

воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень;

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

ххххххх

Де-юре студенти ані українських, ані закордонних вишів не можуть перетинати державний кордон під час воєнного стану. Але, за наслідками численних звернень, у березні Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний направив листа Держприкордонслужбі, відповідно до якого військкомати отримали розпорядження надавати відстрочку та дозвіл на перетин кордону тим, хто навчався в іноземних вишах на момент початку мобілізації. Саме на підставі цього листа центри комплектування почали видавати довідки студентам, а вже прикордонники – випускати студентів закордонних ЗВО.

Прикордонники пропускали всіх, хто мав відповідну довідку, видану військкоматом.

Коли з'явилась велика кількість підроблених документів і прикордонники почали ретельно перевіряти документи, виявилося, що у тому числі, військкомати видавали довідки не тільки тим, хто навчався за кордоном станом на 24.02, як розпорядився Залужний, а й тим, хто вступив після початку мобілізації та не повинен був отримувати документ.

Зараз у Верховній Раді працюють над тим, щоб дозволити виїзд за кордон усім студентам.

Вирішувати чи давати дозвіл на виїзд, чи ні мають спеціальні комісії на базі територіальних центрів комплектування. Проте створити їх через воєнний стан не встигли.

Одноосібно керівник регіонального центру комплектування такі рішення не може виносити. Комісії такі не були створені у зв’язку з тим, що був введений воєнний стан. Наразі є інформація про те, що головнокомандувач звернувся до Міністерства оборони з тим, щоб упорядкувати це питання відповідало нормам чинного законодавства.

ЗАРАЗ ВИПУСКАЮТЬ ТІЛЬКИ ТИХ СТУДЕНТІВ ЗВНЗ, КОТРІ ПОЧАЛИ НАВЧАТИСЬ ДО 24.02.22 Р.

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 08.08.2022

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

Виїзд студентів-чоловіків, які навчаються за кордоном:

Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які,навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)  у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

студентського квитка або студентської візи;

перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram