Звільнення мобілізованого по сімейних обставинах

Доброго вечора. Підкажіть, будь ласка, якщо вже мобілізовано на службу, наразі на навчанні, чи можна звільнитися, якщо батько дружини має ІІ групу інвалідності? Є ліквідатором ЧАЕС та учасником бойових дій (Афганістан)

Про дану норму закону не знали. А вже коли мобілізували, і спеціальність ДШВ не відповідає запису у військовому квитку (майстер бурильних), дізналися, що є можлива підстава для звільнення. 

Чи можуть відмовити, апелюючи тим, що сам дав згоду на мобілізацію, а також що тесть не являється прямим родичем?

Дякую 

04.09.2022 18:50 831

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 732

Вітаю!

НИЖЧЕ НАВОДЖУ  ПІДСТАВУ ВАШОГО ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про військовий обов'язок і військову службу

Стаття 26. Звільнення з військової служби

4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

2) під час воєнного стану:

г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

ПРОЦЕС ЗВІЛЬНИТИСЯ  БУДЕ ЗА ПУНКТОМ "Г" - ВИ НЕ ВИСЛОВЛЮЄТЕ БАЖАННЯ ПРОДОВЖУВАТИ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ. 

ВАМ ПОТРІБНО ПОДАТИ РАПОРТ НА ЗВІЛЬНЕННЯ ЗА СІМЕЙНИМИ ОБСТАВИНАМИ, НАДАВШИ РАЗОМ З РАПОРТОМ ВСІ ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ.

Порядок проходження військової служби регламентується

ПОЛОЖЕННЯМ

про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

Але в цьому положенні не наведено порядку звільнення з військової служби військовослужбовців, призваних під час мобілізації. Тому треба користуватися правилами, які відносяться до військовослужбовців призваних на строкову службу.

Указ

Президента України

Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text

1. Цим Положенням визначається порядок проходження громадянами України (далі - громадяни) військової служби у Збройних Силах України та регулюються питання, пов'язані з проходженням такої служби під час виконання громадянами військового обов'язку в запасі.

213.

У разі надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами командир військової частини зобов'язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім'ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов'язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

214. Командир військової частини не пізніше трьох діб після отримання від керівників обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки акта обстеження сімейного стану родичів військовослужбовця та нотаріально завірених копій документів, що підтверджують причину дострокового звільнення, зобов'язаний:

1) за наявності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця, за винятком зміни сімейних обставин, пов'язаної з народженням у нього дитини, надіслати документи за підпорядкованістю.

Рішення про дострокове звільнення військовослужбовця приймається не пізніше ніж через три дні з дати надходження відповідних документів начальником штабу виду Збройних Сил України, оперативного командування, а для військових частин центрального підпорядкування - начальником структурного підрозділу Генерального штабу Збройних Сил України, який відповідає за кадрову роботу. Командир військової частини на підставі одержаного рішення не пізніше ніж через три дні звільняє військовослужбовця достроково в запас за сімейними обставинами;

3) у разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення із строкової військової служби надати відповідь керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (заявнику) із зазначенням причин відмови.

В БОЙОВІЙ ОБСТАНОВЦІ (ЦЕ ЗГІДНО ЗАКОНОДАВСТВА) РАПОРТИ НЕ РОЗГЛЯДАЮТЬ ДО ВИВОДУ З ПЕРШОЇ ЛІНІЇ.

ТАКОЖ РАДЖУ БАТЬКУ ДРУЖИНИ САМОМУ ЗВЕРНУТИСЬ В ВІЙСЬКОМАТ С ЗАЯВОЮ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ВАС ЗІ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ.

ЗАЯВУ ІНВАЛІДУ ТРЕБА ПОДАВАТИ В ВІЙСЬКОМАТ В ДВОХ ЕКЗЕМПЛЯРАХ (НА ДРУГОМУ ЕКЗЕМПЛЯРІ ПОВИННІ ПОСТАВИТИ РЕЄСТРАЦІЙНИЙ НОМЕР).
ЯКЩО ВІЙСЬКОМАТ ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ПРИЙМАТИ ЗАЯВУ ІНВАЛІДА ДРУГОЇ ГРУПИ, ТО ІНВАЛІДУ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЬ ЗА ЗАХИСТОМ СВОЇХ ПРАВ ДО СУДУ. 
ВІДМОВУ ОПРАЦЬОВУВАТИ ЗАЯВУ ТАКОЖ ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. 
ВиїИ ДО РАПОРТА, А ІНВАЛІД ІІ ГРІПИ ДО ЗАЯВИ, ПОВИННІ ДОДАТИ ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ. 
ДОКУМЕНТИ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ІНВАЛІДНІСТЬ:
довідки до акта огляду медико-соціальною  експертною комісією (форма первинної облікової документації  №  157-1/о);
або
посвідчення,  яке підтверджує  відповідний  статус;
або
пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги
відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;
довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

ПРАВО НА СКАРГИ НА БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ КОМАНДУВАННЯ ВАМ НАДАЄ РОЗДІЛ V ДИСЦИПЛІНАРНОГО СТАТУТУ ЗС УКРАЇНИ.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/551-14#Text

Дисциплінарний статут Збройних Сил України.

110. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

115. Вимоги до звернення військовослужбовця, порядок розгляду пропозицій, заяв та скарг, строки розгляду, права військовослужбовця під час розгляду заяви чи скарги, обов’язки командирів, органів військового управління щодо розгляду звернень військовослужбовців регулюються законодавством України про звернення громадян, нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

НИЖЧЕ НАВЕДЕНО КУДИ СКАРЖИТИСЯ, ЯКЩО ВАШ РАПОРТ АБО ЗАЯВУ БАТЬКА ДРУЖИНИ В ТЦКСП НЕ РОЗГЛЯДАЮТЬ:

http://vyhovna-robota.blogspot.com/p/blog-page_24.html

ЗВЕРНІТЬСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ДО ВОЛОНТЕРСКОГО РУХУ "АДВОКАТИ ЗСУ":
https://armyinform.com.ua/2022/05/17/general-valer...
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram