Демобілізація, виїзд закордон

Мій чоловік з першого дня в ТРО, зараз на передовій. Я з дитиною лечу закордон, в Україні залишається моя мама ( відмовляється з нами летіти). В мами третя группа інвалідності, їй скоро 80, перенесла операцію онко, погано ходить через хворі коліна, часті головокружіння, є діагноз невролога. Чи можна оформити, що моя мама потребує постійного догляду, і щоб догляд здійснював мій чоловік (зять), бо іншої родини нема? З чого почати, кого обійти, які документи потрібні?

06.09.2022 13:27 796

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до Закону України "Про соціальні послуги", Фізичні особи можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:
1. особами з інвалідністю I групи;
2. дітьми з інвалідністю;
3. громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
4. невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
5. дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онко гематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.


В вашому випадку- підходять пункти або 3, або 4.


Як оформити догляд - Подається заява в орган опіки та піклування. Заява про встановлення догляду і про отримання компенсації.
У відповідності до Постанови КМУ № 859 від 23.09.2020 року "Про затвердження порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі", для призначення компенсації фізична особа, яка надає соціальні послуги, подає до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення сільської, селищної, міської ради такі документи:

1. заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;
2. заява про надання компенсації;
3. заява про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку;
4. копія паспорта громадянина України;
5. копія ідентифікаційного коду;
6. декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї). У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї заявника;
7. копія акту огляду медико-соціальною експертною комісією;
8. висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень;
9. висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно самообслуговуватися і пересуватися.

За результатом розгляду документів приймається рішення про призначення Вашого чоловіка постійним доглядачем вашої мами, та дозвіл на отримання щомісячної компенсації від держави. Які недоліки цього варіанту: для встановлення постійного догляду вимагають надати довідку з роботи про середньомісячний дохід. Якщо цей дохід вище за певну суму (з розрахунку не більше ніж 2394 грн. на кожного члена сім'ї), то соцзахист відмовиться видавати довідку про отримання компенсації.  В основному, найбільша складність для всіх при встановленні постійного догляду - це зафіксувати не більше ніж 2394 грн. доходу на кожного члена сім'ї. Не зможете "вкластися" в цей ліміт - не оформлять постійний догляд.

Що робити в такому випадку? Мабуть, скоріше за все єдиний варіант що залишається - це щоб ваша мама подала документи на зміну групи інвалідності. Якщо встановлять 2 групу інвалідності, то можна буде застосувати ст. 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" і звільнитися в запас.

Підставою для встановлення 2 групи інвалідності , зумовлені захворюванням, травмою або вродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, при збереженій здатності до самообслуговування та не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

Критеріями встановлення 2 групи інвалідності є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє обмеження у вираженому ІІ ступені однієї чи декількох категорій життєдіяльності особи:

  • обмеження самообслуговування II ступеня - здатність до самообслуговування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;
  • обмеження здатності до самостійного пересування II ступеня - здатність до самостійного пересування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;
  • обмеження здатності до навчання II ступеня - нездатність до навчання або здатність до навчання тільки у спеціальних навчальних закладах або за спеціальними програмами вдома;
  • обмеження здатності до трудової діяльності II ступеня - нездатність до провадження окремих видів трудової діяльності чи здатність до трудової діяльності у спеціально створених умовах з використанням допоміжних засобів і/або спеціально обладнаного робочого місця, за допомогою інших осіб;
  • обмеження здатності до орієнтації II ступеня - здатність до орієнтації в часі і просторі за допомогою інших осіб;
  • обмеження здатності до спілкування II ступеня - здатність до спілкування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;
  • обмеження здатності контролювати свою поведінку II ступеня - здатність частково чи повністю контролювати свою поведінку тільки за допомогою сторонніх осіб.

Порядок дій для встановлення 2 групи інвалідності: мама повинна звернутися до сімейного лікаря; лікар направляє на обстеження в лікувальний заклад; після обстеження лікарсько-консультативна комісія робить свій висновок про доцільність встановлення 2 групи інвалідності; потім мама за направленням лікарсько-консультативної комісії лікувального закладу має право звернутися до МСЕК (медико-соціальна експертна комісія), яка встановлює групу інвалідності і видає свою довідку про встановлення 2 групи. На підставі цих документів вносяться зміни в пенсійне посвідчення.

Особисто я вважаю, що в даній ситуації отримати мамі інвалідність 2 групи, і таким чином звільнитися зі служби чоловіку - набагато більше шансів, ніж встановити постійний догляд.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram