Аспірантура, оформлення відстрочки

Добрий день. Чоловік, 30+, військова кафедра, не служив, є на руках довідка про зарахування до аспірантури укр. ВНЗ на денну форму (додаток 20 до Положення).

  1. Чи є якась можливість отримати відстрочку без особистого візиту до військомату? (чула що якщо прийти, то відправлять на медкомісію або повістки на відправку дають).
  2. читала рекомендацію що перед візитом можна надіслати листом заяву та копії документів та довідки. Питання – який перелік документів надсилати та чи треба завіряти нотарільно ці копії? Якої форми потрібна заява? А якщо приходити особисто - оригінал довідки забирають?
  3. чи є сенс надіслати поштою (цінним з описом) зараз, без повістки (та не йти до військомату)?
  4. який зараз алгоритм при переміщенні з одного міста до іншого(наприклад на навчання) – чи треба зніматися з обліку в місці реєстрації чи просто їхати до нового міста та ставати на облік там? якщо під час переміщення з одного міста до іншого дадуть повістку у місті, де ти проїздом, що порадите робити?
10.09.2022 15:51 1808

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

  1. Чи є якась можливість отримати відстрочку без особистого візиту до військомату? (чула що якщо прийти, то відправлять на медкомісію або повістки на відправку дають).
  2. читала рекомендацію що перед візитом можна надіслати листом заяву та копії документів та довідки. Питання – який перелік документів надсилати та чи треба завіряти нотарільно ці копії? Якої форми потрібна заява? А якщо приходити особисто - оригінал довідки забирають? чи є сенс надіслати поштою (цінним з описом) зараз, без повістки (та не йти до військомату)?

Відповідно до абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:  здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

 Відповідно до ст.1 ЗУ «Про освіту», здобувачі освіти – вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажери, аспіранти (ад'юнкти), інші особи, які здобувають освіту за будь-яким видом та формою здобуття освіти. 

Таким чином, чоловік звільняється від мобілізації, якщо Ви навчаєтесь(зараховані, є аспірантом ) у закладі вищої освіти на денній формі навчання, та на підтвердження цього достатньо додати довідку про зарахування на навчання у відповідний навчальний заклад на денну форму.  Якщо, Ви є абітурієнтом та ще не зараховані від призову Ви не звільненні до моменту зарахування у навчальний заклад.

 Згідно ч.11 ст.38 ЗУ ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", призовники, військовозобов’язані, резервісти в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

Таким чином, всі юридично значимі дії військовохобовязаний робить особисто, та законодавство не обмежує звертатись письмово та надсилати документи поштою, однак деякі дії не можливо зробити поштою, зокрема для надання відстрочки чоловік повинен надати військово-обліковий документ для проставлення штамп про відстрочку, та в разі необхідності пройти медичний огляд та отримати новий військово -обліковий документ.

Тобто, можливо надіслати заяву про отримання відстрочки, та після отримання все одно доведеться йти до військкомату(ТЦКСП).

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані з'являтися за викликом до військових комісаріатів (військовозобов'язані Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати воєнного часугромадяни(крім тих, які проходять службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документах(мобілізаційних розпорядження, повістках або розпорядженнях військових комісарів(військовозобов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту). Резервісти зобов'язані з'явитися до військових частин у строки, визначені командирами військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-п#Text)оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Таким чином, повістку вручають особисто в руки військовозобов’язаного, він повинен розписатись у ній особисто, підпис третіх осіб (родичів, сусідів, представників ЖЕКів та інших), в т.ч. батькам не вважається дійсним. Якщо ж у Вас виникнуть питання щодо достовірного підпису на повістці, то справу можливо вирішувати в судовому порядку. Повістки, залишені в поштовій скриньці, під дверима, або передані через членів сім’ї чи третіх осіб, не можуть вважатись належним повідомленням. Також не є належним повідомлення по телефону.

Таким чином, обовʼязок зʼявитися до ТЦКСП(військкомату) виникне тільки після належним чином врученої повістки.

Порядок дій

1.Для підтвердження навчання необхідно взяти з навчального закладу  документи, що підтверджують зарахування або навчання за денною або дуальною формою здобуття освіти: довідку про зарахування на навчання у відповідний навчальний заклад на денну форму(додаток 20). 

2.Наведені вище документи необхідно надати до територіального центру комплектації та соціальної підтримки (військкомату за місцем знаходження) для отримання відстрочки, тобто надаєте паспорт громадянина України (оригінал для пред'явлення, копію для військкомату), військово- обліковий документ  та довідку про зарахування на навчання. Можуть тимчасово забрати Ваш військово-обліковий документ для проставлення відповідних позначок.

Для отримання відстрочки Вам необхідно подати до ТЦКСП заяву про надання відстрочки(напишіть на контакти нижче, надішлю Вам зразок заяви).

 Заяву друкуєте у двох примірниках та підписуєте. До надрукованої заяви, до одного примірника (який Ви надасте до ТЦКСП) Ви підкладаєте документи копію військово-облікового документа (засвідчуєте самостійно в нижньому кутку: Згідно з оригіналом дата підпис ініціали), копія паспорта громадянина України (засвідчуєте самостійно в нижньому кутку: "Згідно з оригіналом дата підпис прізвище та ініціали), довідку про навчання подаєте в оригіналі. Другий примірник залишаєте без документів. Два примірники подаєте у відділ діловодства (канцелярії або відділу вхідної кореспонденції, та просити поставити на Вашому екземплярі позначку про отримання та реєстраційний номер.

Відмовити не мають з таких підстав

Відповідно до ст.7 ЗУ "Про звернення громадян", забороняється відмова у прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну приналежність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення.

Відповідно до п.2 Постанови КМУ від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-п#Text) На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.

Однак у разі відмови можете надіслати поштою цінним листом із описом. У такому разі у відділі Укрпошти Вам нададуть два листи опису, Ви в кожному з них напишіть назву заяви та додатки, які до неї додаються, після чого працівник Укрпошти надасть Вам квитанцію про відправку та опис зі штампом відділення. На квитанції буде вказано номер (починається з індексу відділення, з якого було здійснено відправлення), за допомогою цього номера зможете відстежити відправлення на сайті Укрпошти. Максимальний термін розгляду заяви 30 днів.

Також, як вказано вище, можете без явки у військкомат(ТЦКСП) надіслати попередньо поштою, а після отримання відповіді вже зявитися до ТЦКСП.

 4. Відповідно до п.3.2 Положення Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402(далі-Положення)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show /z1109 - 08#Text), військовозобов'язаний проходить медичний огляд раз на 5 років. Таким чином, військовозобов'язані повинні проходити медичний огляд раз на 5 років і якщо чоловік не проходив огляд протягом останніх 5 років, то йому видадуть направлення на проходження медичної комісії ВЛК. Однак для того, щоб не було проблемних питань, зокрема видання після проходження повістки на відправлення, необхідно письмово надати заяву про надання відстрочки з документами, що підтверджують звільнення, як зазначено вище. Проходження ВЛК, не є проблемою та визначення Вас придатним не означає призов, оскільки чоловік є звільнененим від мобілізації відповідно до абз. 2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text).

5.Після надання цих документів(та проходження ВЛК – якщо буде проводитись) територіальний центр комплектації та соціальної підтримки (військкомат) видає відстрочку і ставить штамп у військово-обліковому документі (військовому квитку або тимчасовому посвідченні).

Якщо ТЦКСП видає повістку на відправку, то чоловік повинен надати пояснення, що звільнений від мобілізації з проханням скасувати таке рішення про мобілізацію(практики такої зараз  значно менше) та від призову відмовлятись, оскільки склад злочину за ст. 336 КК України відсутній при наявності підстави для звільнення від мобілізації.

4.який зараз алгоритм при переміщенні з одного міста до іншого(наприклад на навчання) – чи треба зніматися з обліку в місці реєстрації чи просто їхати до нового міста та ставати на облік там? якщо під час переміщення з одного міста до іншого дадуть повістку у місті, де ти проїздом, що порадите робити?

 Згідно частини 3  статті 37 Закону УкраїниПро військовий обовязок і військову службу”, Призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку. 

  Відповідно до п.1 додатка Постанови №1 Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних» від 7 грудня 2016 р. N 921, призовники і військовозобов’язані, які прибули до нового місця проживання в адміністративно-територіальну одиницю, де відсутні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, для взяття на військовий облік у семиденний строк особисто прибувають із військово-обліковими документами у районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, який організовує та веде військовий облік призовників і військовозобов’язаних на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.Про призовників і військовозобов’язаних, які вибули до нового постійного місця проживання за межі адміністративно-територіальної одиниці без зняття з військового обліку, виконавчий орган сільської, селищної або міської ради повідомляє районному (міському) територіальному центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття відповідних заходів.

Відповідно до п.1 додатка №1 Постанови, призовники та військовозобов`язані повинні перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовообов`язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, установах , організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також при тимчасовому вибутті за межі України за місцем консульського обліку у дипломатичних установах України. Повістка виписується за місцем проживання або місцем навчання або за місцем роботи. Повістки повинні видаватись за місцем проживання, навчання, роботи та консульским обліком(у разі перебування за кордоном).

Таким чином, не обовязково зніматись з попереднього місця обліку, однак, якщо Ви прибули на нове місця проживання(роботи, навчання) виникає обовязок стати на облік протягом 7 днів, ця норма не розповсюджується на короткотривалу подорож або транзи, оскільки, тоді такого обовязку не виникає.

За порушення вищенаведеного встановлююється порушення військового обліку у воєнни стан передбачено адміністративну відповідальність відповідно до ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення ((https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)), за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу, Ви можете бути оштрафований у сумі від 850 до 1700 грн. 

Якщо повістка вручається не за місцем обліку(перебування, навчання, роботи)

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Тобто, повістка виписується заздалегідь за розпорядженням керівника ТЦКСП, та вписання Ваших даних вже при наявності печатки та підпису керівника ТЦКСП не є правомірним, адже рішення про виклик особи тоді фактично приймає не керівник територіального центру комплектування, а посадова особа військкомату або органу місцевого самоврядування, що має право тільки доставляти й вручати повістки.

Для того, щоб вписати Ваші дані, необхідно встановити Вашу особу(це мають робити працівники правоохоронних органів), Ви повинні зафіксувати той факт, що Ваші дані вписують в готову повістку: зробити це можливо двома шляхами, перший це зняти на телефон, якщо це неможливо, тоді - до того як встановлять Вашу особистість викликате ще один наряд поліції та зафіксувати цей факт шляхом звернення до них.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Таким чином, цей перелік є вичерпним. Наприклад, коли це намагається зробити співробітник поліції, представник територіальної оборони міста, ЗСУ, Національної гвардії або будь-яка інша особа, це є незаконно. Тоді від отримання повістки ви можете відмовитись без будь-яких правових наслідків

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Ви не повинні визнавати сам факт вручення такої повістки, оскільки вона вручається з порушенням, тому зафіксуйте порушення(як зазначено вище) та відмовтесь від вручення повістки.Якщо Ви відмовилися від підпису, тоді співробітники, які зустрілися Вам на вулиці (блокпості або іншому місці) складуть акт відмови, що свідчить, що Ви відмовилися від підпису.

При складані акту Ви повині викласти свої пояснення з посиланням на вищенаведене Положення та ч.3 ст.37 ЗУ "Про військовий обов`язок та військову службу" Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (викласти такі порушення)та підписати його, за можливості сфотографуйте такий акт та повістку. 

Я раджу при врученні повістки говорити, що Ви тут транзитом та направляєтесь за місцем проживання(та посилатись на вищенаведені норми та зазначити, що повістка вручається тільки за попереднім розпорядженням керівника ТЦКСП та за місцем проживання(навчання, роботи)) - якщо Ви знаходитесь не за місце обліку, та надавати Вашу підставу для звільнення(у разі наявності), якщо ж не працює та повістку виписують, робіть дії, що вказані.

Після отримання повістки(якщо вона вручена з дотриманням вищенаведених вимог) або якщо Вам не надали можливість викласти свої пояснення, Ви повинні надіслати засобами поштового зв`язку або надати особисто до ТЦКСП документи, що підтверджують підставу для звільнення від мобілізації(у разі наявності).

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram