Успадкування частки у квартирі

Доброго дня. Мова буде йти про квартиру яка знаходиться у спільній сумісній власності у кількох власників. У 2019 році моєю мамою був укладений заповіт у якому йшла мова про успадкування мною її частки у квартирі. У 2022 році маму поховали і нотаріус до якого я звернувся для відкриття спадкової справи повідомив мені що для успадкування мною маминої частки згідно заповіту, нотаріусу потрібні заяви від інших співвласників в яких вони підтверджують, що мамі дійсно належала певна частка у квартирі.

Далі ситуація розвивається таким чином. Брат, який є співвласником у цій квартирі і до якого я звернувся щодо написання вищезгаданої заяви, повідомив мені що має певні претензії до того як був складений заповіт (претензії щодо іншої нерухомості яка згадана у заповіті але не має ніякого стосунку до вищезгаданої квартири) і сказав що буде готовий сприяти в написанні заяви чи буде готовий щось підписувати тільки в разі якщо його інші інтереси будуть враховані.

Також є ще сестра яка так само є співвласником у цій квартирі, але на даний момент перебуває закордоном і найближчим часом не буде в Україні, що також створює труднощі з написанням заяви.

Питання наступне: чи дійсно небажання інших співвласників сприяти мені у питанні успадкування мною частки квартири по заповіту може створювати перешкоди для успадкування мною частини квартири? Якщо мова йде про їх відмову від написання вищезгаданої заяви

12.09.2022 18:42 768

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1918
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброї ночі.

Я так розумію проблема виникла через невизначеність саме  частки спадкодавця у спільній сумісній власності. Оскільки частки не були виділені співласниками майна, то нотаріус для перестрахування витребує такі заяви від інших співласників майна. При цьому,  Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами (див. глава 10  за посиланям Про затвердження Порядку вчине... | від 22.02.2012 № 296/5 (rada.gov.ua)   подання таких заяв не передбачено.

Щодо визначення часток у спільній нерухомості. 

При визначенні розміру частки спадкодавця у спільній сумісній власності, підлягає застосуванню ст. 372 Цивільного кодексу України, відповідно до якої у разі виділу частки з майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників є рівними, якщо інше не встановлене домовленістю між ними, законом або рішенням суду. 

Тобто, у разі якщо частки не були виділені, про що свідчить правовстановлюючі документи в яких чітко визначені частки у спільній власності, або відповідне рішення суду, або відповідна угода між власниками майна, то вважається що частки кожного співласника є рівними. 

Таким чином, нотаріус має врахувати положення ЦК України при визначення частки спадкодавця, яка на момент його смерті була рівною з іншими співласниками, та відповідно, вона має перейти Вам у спадок  за заповітом. Для
оформлення права на спадщину закон не вимагає заяви інших співласників майна, або  рішення суду про визначення частки спадкодавця, або якісь підтвердження тощо.

Якщо між співласниками не було домовленності (у вигляді угоди що нотаріально посвідчена), або рішення суду про виділ часток в натурі, то вважається, що вони були рівними та, відповідно частка спадкодавця (яка була рівною на час смерті) має перейти спадкоємцю згідно заповіту.

Оскільки законодавством не передбачено визначення часток шляхом складання заяв співласниками  для  визначення розміру частки  у спадковому майні, то впливати на отримання Вами у спадщину частки в квартирі брат та  сестра не можуть. Тож, нехай якщо брат з сестрою далі будуть перешкоджати у видачі свідоцтва на спадщину, то нотаріус у будь-якому випадку має оформити спадщину, або  видати Вам обгрунтовану відмову у наданні свідоцтва на спадщину, яку Ви зможете оскаржити в судовому порядку, адже вона буде незаконною.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram