Повернення коштів за не надані послуги

Я з подругою звернулися до агенції з працевлаштування за кордоном. Нам знайшли вакансію, подруга здійснила 100% оплату, після чого з`ясувалося, що 2 дівчат на дану вакансію не беруть. Нам запропонували іншу вакансію, ми погодилися, я теж внесла 100% оплату. Менше, ніж за місяць до виїзду, нам повідомили, що кількість робочих годин зменшується вдвічі, відповідно і заробіток. Нам знову запропонували іншу вакансію, проте нам не підходить дата виїзду та не влаштовує вартість оплати за житло. Ми вимагаємо, щоб нам повернули кошти. Згідно з договором, 250 євро - 60 євро = 190 євро сума повернення. Нам написали, що повернення коштів відбувається протягом 30 календарних днів. Термін повернення коштів у договорі не прописаний. Моє запитання: Протягом якого періоду повинне бути повернення коштів за не надані послуги?

16.09.2022 12:31 2049

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня!

Відповідно до п. 17 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», послуга - діяльність виконавця з надання (передачі) споживачеві певного визначеного договором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюється за індивідуальним замовленням споживача для задоволення його особистих потреб.

Згідно з ч. 1 ст. 651 Цивільного кодексу України, за згодою сторін допускається зміна або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом.

При цьому, згідно з ч. 2 ст. 653 Цивільного кодексу України, в разі розірвання договору зобов’язання сторін припиняються.

Тобто, ви як замовник маєте право звернутися до фірми за поверненням залишку передоплати.

Відповідно до ч. 3 ст. 510 ЦК України, якщо кожна зі сторін у зобов’язанні має одночасно і права, і обов’язки, вона вважається боржником у тому, що вона зобов’язана вчинити на користь другої сторони, і одночасно кредитором у тому, що вона має право вимагати від неї.

У відносинах з повернення коштів після розірвання договору, Ви є кредитором, а агенція з працевлаштування - боржником.

Якщо договором не передбачено протягом якого терміну агенція повинна повернути вам кошти, то застосовуються загальні приписи цивільного законодавства.

Так, згідно з ч. 2 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо строк (термін) виконання боржником обов’язку не встановлений, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов’язок у семиденний строк від дня пред’явлення вимоги.

Отже, після розірвання договору, агенція повинна повернути оговорену вами суму коштів не пізніше 7 (семи) днів з дня пред’явлення Вами відповідної письмової вимоги.

Якщо у Вас є додаткові питання, або якщо Вам потрібно скласти письмову вимогу (претензію) про повернення коштів, можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram