Оформлення догляду за батьком 89 років без інвалідності з метою виїзду за кордон

Доброго дня, шановні юристи!

Слава Україні!

Моє питання пов`язане з оформленням документа про мій постійний догляд за моїм старим батьком 1933 р.н. (89 років).

Мій батько – військовий пенсіонер, ветеран військової служби. Зважаючи на великий вік (89 років) у нього безліч захворювань: гіпертонія, серцева недостатність, глухота, захворювання хребта, кардіосклероз, дисциркуляторна енцефалопатія та інш. Він – не інвалід.
У серпні 2022 року батько лікувався у стаціонарі обласної лікарні, переніс транзиторну ішемічну атаку (предінсульт). Він не може сам себе піклуватися, повноцінно себе обслуговувати. Йому потрібен постійний догляд та турбота з мого боку. Я маю вирішувати всі його побутові та фінансові питання. Виписка із стаціонару після проведеного лікування в наявності і там зазначено, що він потребує сторонньої допомоги.

Мій батько не має фінансових проблем, отримує військову пенсію.

Мені 54 роки, я працюю, зарплатою забезпечений. Я - військовообов`язаний, офіцер запасу після військової кафедри ВНЗ. Я також маю низку медичних проблем зі здоров`ям (дистрофічно-дегенеративне захворювання хребта, люмбаго (неоперабельна грижа), але я можу надати своєму батькові повноцінний догляд.

Через постійні обстріли міста Миколаєва та проблеми з водопостачанням я змушений був виїхати зі своїм батьком тимчасово до Західної України, де ми зараз проживаємо.

Ні мені ні моєму батькові не потрібна додаткова фінансова допомога.

Організація, в якій я працюю, готова фінансувати наш з батьком переїзд та проживання у Румунії.

Я звертався до Управління праці та соцзахисту населення з проханням оформити мені документ, який свідчить про те, що я здійснюю постійний догляд за своїм батьком, але там мені відмовили через те, що це чомусь не можливо у нашому випадку (тому що наш дохід перевищує встановлену норму.

Я прошу Вас роз`яснити мені, яким чином я можу офіційно оформити догляд за своїм старим батьком, який його потребує та отримати відповідний документ, щоб я міг виїхати разом зі своїм батьком за кордон.

26.09.2022 15:26 2598

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня!

Відповідно до ч.6  ст.13 ЗУ "Про соціальні послуги" фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:

1) особами з інвалідністю I групи;

2) дітьми з інвалідністю;

3) громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

4) невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

5) дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги. Перелік зазначених тяжких захворювань, розладів, травм, станів дітей, яким не встановлено інвалідність, затверджує Кабінет Міністрів України.

Таким чином, у вашому випадку, постійний догляд можна встановити лише над батьком похилого віку який має когнітивні розлади або хвороби які не піддаються лікуванню та спричиняють порушення функцій організму в наслідок яких особи можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

Якщо особа над якою ви маєте мету встановити постійний догляд відповідає вказаним критеріям, то вам потрібно щоб особа звернулась до лікарні та пройшла лікарську консультативну комісію (ЛКК) для становлення необхідності в постійному сторонньому догляді. У висновку ЛКК вказується особа яка може здійснювати такий догляд (як правило чиї дані з родичів надасте того і впишуть, тобто вас).

Потім необхідно отримати довідку Управління соціального захисту населення про призначення доглядальнику компенсації за надання соціальної послуги на не професійній основі. ЇЇ необхідно отримати у звязку з тим, що відповідно до п. 2-1 Правил перетину державного кордону (Постанова КМУ №57) це єдиним документом на підтвердження факту здійснення постійного догляду, та тим документом що дає право перетину кордону.

Перелік документу для призначення компенсації визначений в постанові КМУ від 23 вересня 2020 р. № 859 "Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі"

Призначення і виплата компенсації здійснюються Управлінням соціального захисту населення з місяця подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, таких документів:

- заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;

- заяви про згоду отримувати соціальні послуги;

- декларації про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги;

- висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ або висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, за формою, затвердженою МОЗ;

Копії поданих документів засвідчуються посадовими особами уповноваженого органу або центру надання адміністративних послуг, який прийняв заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги.

За результатом розгляду документів приймається рішення про призначення Вас постійним доглядачем вашого батькоа, та дозвіл на отримання щомісячної компенсації від держави. Які недоліки цього варіанту: для встановлення постійного догляду вимагають надати довідку з роботи про середньомісячний дохід. Якщо цей дохід вище за певну суму (з розрахунку не більше ніж 2394 грн. на кожного члена сім'ї), то соцзахист відмовиться видавати довідку про отримання компенсації.  В основному, найбільша складність для всіх при встановленні постійного догляду - це зафіксувати не більше ніж 2394 грн. доходу на кожного члена сім'ї. Відповідно Вам відмовили у зв'язку з тим, що ви не вклались в цей ліміт.

Однак, лише отримавши довідку про призначення компенсації ви маєте право перетнути кордон на підставі п. 2-1 Постанови КМУ №57 в якості супроводжуючої особи для особи над якою здійснюєте догляд, за умови надання паспортів для виїзду за кордон, довідки про призначення компенсації за догляд. Виїзд здійснюється виключно з особою над якою ви здійснюєте догляд і тільки один раз за період дії правого режиму воєнного стану. 

ЯКИЙ Є ВИХІД ВИХОДЯЧИ З ВАШОЇ СИТУАЦІЇ?

Скоріше за все єдиний варіант що залишається - це щоб ваш тато подав документи на встановлення інвалідності. Якщо встановлять 2  групу інвалідності, то можна буде Вам отрмиати відстрочку від мобілізації ,а також виїхати за кордон.

Порядок встановлено: Пункт 2-1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57.Зазначена норма поширюється на військовозобов’язаних, які перетинають державний кордон на виїзд з України, лише для супроводу осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та осіб, які потребують постійного догляду.

Підставою для встановлення 2 групи інвалідності , зумовлені захворюванням, травмою або вродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, при збереженій здатності до самообслуговування та не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

Критеріями встановлення 2 групи інвалідності є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє обмеження у вираженому ІІ ступені однієї чи декількох категорій життєдіяльності особи:

  • обмеження самообслуговування II ступеня - здатність до самообслуговування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;
  • обмеження здатності до самостійного пересування II ступеня - здатність до самостійного пересування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;
  • обмеження здатності до навчання II ступеня - нездатність до навчання або здатність до навчання тільки у спеціальних навчальних закладах або за спеціальними програмами вдома;
  • обмеження здатності до трудової діяльності II ступеня - нездатність до провадження окремих видів трудової діяльності чи здатність до трудової діяльності у спеціально створених умовах з використанням допоміжних засобів і/або спеціально обладнаного робочого місця, за допомогою інших осіб;
  • обмеження здатності до орієнтації II ступеня - здатність до орієнтації в часі і просторі за допомогою інших осіб;
  • обмеження здатності до спілкування II ступеня - здатність до спілкування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;
  • обмеження здатності контролювати свою поведінку II ступеня - здатність частково чи повністю контролювати свою поведінку тільки за допомогою сторонніх осіб.

Порядок дій для встановлення 2 групи інвалідності: тато повинен звернутися до сімейного лікаря; лікар направляє на обстеження в лікувальний заклад; після обстеження лікарсько-консультативна комісія робить свій висновок про доцільність встановлення 2 групи інвалідності; потім тато за направленням лікарсько-консультативної комісії лікувального закладу має право звернутися до МСЕК (медико-соціальна експертна комісія), яка встановлює групу інвалідності і видає свою довідку про встановлення 2 групи. На підставі цих документів вносяться зміни в пенсійне посвідчення.

Тому в даній ситуації найкращий варіант це отримати тату інвалідність 2 групи, і таким чином отримати відстрочку та виїхати з ним за кордон як з інвалідом другої групи,у вашому випадку це найдієвіший варінт з яким набагато більше шансів, ніж встановити постійний догляд.

Буду вдячна за позитивнйи відгук! Ми

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram