Заборона виїзду студентам за кордон

Добрий день.

Вийшла заборона виїзду студентам за кордон. На кордоні посилаються на нову постанову яка прямо забороняє студентам виїхати за кордон. Проясніть будь ласка що це за постанова та як її знайти. Дякую

27.09.2022 17:18 1151

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
744 відгука (743 +) (1 -)
Консультацій: 1940
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Почну з того, що непроста ситуація зі студентами на кордоні  почалася з серпня. Скоріше за все хтось із Адміністрації прикордонної служби звернув увагу на те, що право претинати кордону студентам не було прописано в Правилах перетину кордону з квітня місяця.  Причина в тому, що наш  шалений принтер який друкує закони / постанови тощо, не встигає за своїми же змінами в законодавстві та забуває вносити зміни в інші нормативні акти. 

Зверніть увагу на те, що згідно до ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. 

Див. Закон за посиланням:Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

В редакції Закону від 06.06.2019р.  цей пункт вважався   абзацем другим частини другої статті 23 Закону про мобілізацію.

Далі у зв'язку із воєнним положенням з 24.02.2022р. всім чоловікам забороняють виїзд за кордон та в подальшому вносяться зміни в Правила перетинання державного кордону ( додають винятки хто має право на перетин) див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

Зокрема: 

29.03.2022р. Постановою КМУ №383 додається пункт 2-6  у такій редакції:

"У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації".

Тобто, з 29.03.22р. починають випускати студентів в кого є відстрочка по ст. 23 Закона про мобілізацію.

В цей же час,  15.03.2022р. Законом № 2122-IX (див. за посиланням:Про внесення змін до деяких ... | від 15.03.2022 № 2122-IX (rada.gov.ua) частина друга статті 23 Закону про мобілізацію (яка передбачає право на відстрочку студентам) стає частиною  третьою  статті 23 Закону.

При цьому, на правила перетинання кордону поки що юридично це не впливає.

Але, з 01.04.22р. вносяться зміни в п. 2-6 Правил перетину та додають фразу: 

 Пункт 2-6 доповнити реченням такого змісту: “Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.”.

Таким чином, з 01.04.2022. пункт 2-6 Правил перетину виглядає наступним чином:

2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

Тобто, з 01.04.22р. з урахуванням змін, виїхати за кордон юридично НЕ мають право студенти, адже їхне право на відстрочку передбачено ВЖЕ  частиною НЕ  другою,  а третьою ст. 23 Закону про мобілізацію.

Саме цікаве, що в самій статті 23 Закону про мобілізацію частини статті не відображаються=)

Проте, з 01.04. 2022р. на це ніхто не звертає увагу (навіть про це ніхто не здогадувався), студентів випускають, адже сама стаття 23 відображає на сайті ВРУ  тільки частину 1 статті  23 Закону далі під нормами не пишуть до яких частин вони відносяться.

Так пройшов час, студентів випускали вважаючи що їхне право передбачено частиною 2 ст. 23 Закону ( тобто, винятки хто не може виїхати :  "крім тих що передбачені абз. 2 3 частини  3 Закону про мобілізацію" що містять в п. 2-6 Правил перетину кордону ніхто не помічає що на студентів це теж розповсюджується, тобто виїхати можуть  тільки ті військовозобов'язані хто має право на відстрочку згідно з ч.  1 та 2 Закону про мобілізацію, а оскільки студенти відносяться вже до ч. 3 статті 23 Закону, вони не мають право виїзду за кордон. Хтось з Адміністрації прикордонної служби це помічає в серпні місяці та до них "доходить" що студенти згідно до п. 2-6 Правил перетинання кордону таки не мають підстав для виїзду.

Але ж Ви розумієте, що ніхто не визнає, що весь цей час студентів в принципі безпідставно випускали та закрили цю можливість, обгрунтовуючи своє рішення різними причинами:  "вступив після 24 лютого", "прийнята нова постанова КМУ яка  прямо забороняє перетин", "це внутрішне розпорядження Прикордонної служби", "Залужний заборонив, Зеленський заборонив та Папа Римський" тощо. Тобто, абсолютно абсурдні підстави для відмови студентам. Сьогодні вже якусь постанову видумали.

На  офіційному Сайті Прикордонної служби ( див. за посиланням: Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)   видалили  розділ "Виїзд студентів у воєнний час"   з інформацією про студентів які можуть перетинати кордон, ось і вся їхня постанова.

 На сьогоднішний день діє ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" яка надає право на відстрочку студентам, військомати продовжують надавати відстрочки. А для виїзду студентам за кордон достатньо Кабінетом Міністрів винести Постанову, якою внести  в п. 2-6 Правил перетину кордону відповідні зміни. Наскільки нам відомо, така ініціатива КМУ вже розглядається, тому чекаємо, сподіваємося що студентів будуть випускати найближчим часом. 

У разі виникнення додаткових питань , звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram