Нові зміни при перетині кордону в якості супроводжуючого

Відповідно до постанови кабінету мінстрів від 10 вересня 2022 року № 1044 "про внесення змін до правил перетинання державного кордону громадянами України" що набули чинності 27 вересня, має такій пункт " -При цьому громадяни України, які підлягають призову під час мобілізації, зобов`язані повернутися з-за кордону не пізніше, ніж особи, яких вони супроводжували. "
Питання полягає в наступному, яка відповідальність за не дотримання даного пункту?

28.09.2022 05:50 1038

Консультація виконавця

Павло Світич
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
7 відгуків (7 +) (0 -)
Консультацій: 31

Добрий день!

Пунктом 29 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджених Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. N 57 визначено, що за порушення  порядку  перетинання державного кордону, встановленого цими Правилами, громадяни притягуються до відповідальності згідно із законом.

Станом на сьогоднішній день законодавством України передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконне перетинання державного кордону.

Статтею 2041 Кодексу України Про адміністративні правопорушення» встановлено, що перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Статтею 3322 Кримінального Кодексу України встановлено, що перетинання державного кордону України з метою заподіяння шкоди інтересам держави або особою, якій заборонено в’їзд на територію України, або представниками підрозділів збройних сил чи інших силових відомств держави-агресора у будь-який спосіб поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів, або за документами, що містять недостовірні відомості - карається позбавленням волі на строк до трьох років.

Отже, я зазначив статті Кодексів, та у яких випадках може бути притягнуто особу до відповідальності при перетині державного кордону. Зверніть увагу, що зазначені статті не містять такої підстави для притягнення особи до відповідальності як перебування за кордоном понад визначений строк.  

Так, Постановою КМУ №1044 від 10.09.2022р., внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України де зазначено, що громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев'ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов'язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

Проте, на сьогоднішній день не встановлено законодавством прямої відповідальності за несвоєчасне повернення в Україну.

Буду вдячний Вам за відгук!

Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram