Можно ли оплатить долг НДС по декларации через СЕА ПДВ?

У нас ООО занимающееся оптовой торговлей. Плательщики НДС и налога на прибыль на общих основаниях. С марта по настоящее время налоговые декларации мы не сдавали, хотя деятельность велась и налоговые накладные мы регистрировали. В июле месяце этого года два контрагента допустили несвоевременную регистрацию на нас налоговых накладных, и мы в свою очередь также зарегистрировали на своих контрагентов налоговых накладных с опозданием. То есть в июльской декларации отсутствует налоговый кредит, но есть обязательства. В связи с этим образовывается сумма к уплате НДС 63 тыс грн которую надо оплатить с расчетного счёта. Однако на электронном счету НДС есть достаточная сумма чтобы погасить эту сумму. Вопрос: можно ли как-то использовать рядки 20.1 или 20.2.2 для оплаты этого налогового долга?

29.09.2022 15:18 806

Консультація виконавця

Андрій Самарін
Адвокат
У сервісі: 1 рік
0 відгуків (0 +) (0 -)
Консультацій: 2

Вітаю!

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Податкового Кодексу України (далі - ПКУ).

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Відповідно до пункту 200.1 статті 200 розділу V ПКУ сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

Згідно пункту 200.2. статті 200 розділу V ПКУ при позитивному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 цієї статті, така сума підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені цим розділом.

Для перерахування податку до бюджету центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, надсилає центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриті рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, реєстр платників, в якому зазначаються назва платника, податковий номер та індивідуальний податковий номер платника, звітний період та сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету. На підставі такого реєстру центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриті рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, не пізніше останнього дня строку, встановленого цим Кодексом для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує суми податку до бюджету.

Згідно пункту 200-1.7. статті 200-1. розділу V ПКУ кошти, зараховані на рахунок платника в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, є коштами, які використовуються виключно у цілях, визначених пунктом 200-1.5 статті 200-1 цього Кодексу, та погашення податкового боргу з податку на додану вартість.

Таким чином діючим законодавством прямо передбачена можливість погашення податкового боргу з ПДВ коштами, які знаходяться на рахунку платника в СЕА ПДВ.

Отже, якщо платником податку не здійснюється погашення наявного податкового боргу з ПДВ шляхом перерахування грошових коштів з розрахункового рахунку, то у такого платника податку є можливість погасити податковий борг з ПДВ за рахунок від’ємного значення податку. При цьому сума, яка задекларована у рядку 20.1 податкової декларації з ПДВ, зменшує реєстраційну суму згідно з вимогами діючого законодавства та вважається відшкодованою в рахунок погашення податкового боргу.

Щоб погасити податковий борг коштами на рахунку платника податків у системі е-адміністрування ПДВ, ДПС надсилає органу Держказначейства реєстр, у якому зазначає:

  • найменування платника податків;
  • податковий та індивідуальний податковий номер платника податків;
  • суму податкового боргу, що підлягає перерахуванню до бюджету.

Якщо на дату нарахування грошових зобов’язань у платника є переплата з відповідного платежу, зобов’язання погашають за рахунок переплати автоматично.

Тобто у Вашому випадку кошти з електронного рахунку ПДВ будуть самостійно списані Держказначейством в рахунок податкового боргу в розмірі 63 000 грн.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram