Основні засоби

Добрый день. Коммунальное предприятие получило в июне 2021 г бесплатно б/у основные средства с большой накопленной амортизацией, есть основные средства с нулевой остаточной стоимостью. Предыдущий бухгалтер решила пойти по простому пути и оприходовала их в 1BAS Підприємство ручными проводками  по первоначальной стоимости Д-т152 К-т424 и Д-т 103 К-т 152 без разбивки по номенклатуре основных средств. Накопленная амортизация при получении не была никак  отражена. Амортизация (ежемесячная) также ручными проводками вносилась одной суммой, рассчитывалась отдельно, вне 1BAS Підприємство, в ексель документах. При закрытии месяца в программе амортизация не рассчитывалась.   

Решили исправить ситуацию, чтобы амортизация рассчитывалась при закрытии месяца, и реально была видна стоимость каждого основного средства . Вернулись к моменту получения основых средств.

Сделали следующее:

Получение основных средств Д-т 1521 К-т 424. Внесли основные по позиционно и внесла накопленную амортизацию операцией Ввод первоначальных остатков в 1С

Д-т 10… К-т 00

Д-т 00 К-т 131.

Поскольку программа увидела внесение остатков как ввод в экплуатацию, сделали следующие проводки Д-т 00 К-т 1521 на сумму первоначальной стоимости основных средств.  Счет 1521 закрылся. По сумме накопленного износа сделали проводку Д-т 745 К-т 00. Счет 00 закрылся тоже.

Теперь необходима проводка Д-т 424 К-т 745. Но тогда у нас на 424 счете будут учитываться основные средства по остаточной стоимости , а не первоначальной и в балансе получается доход на сумму накопленного износа, а это немало. Все отчеты с 2021 года поданы.  Хотели все основные внести по номенклатуре, с износом, начиная с 2021 года, ведь сумма приход-расход  не меняется, но тут возник вопрос с накопленым износом

Что делать с накопленным износом, как правильно его отобразить в балансе? Как учитывать основные средства при постановке на баланс: по первоначальной или по остаточной стоимости? Получается недостоверная финансовая отчетность, хотя на сумму не влияет: основные уменьшаются, износ увеличивается?

04.04.2024 09:56 86

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 213
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

     Вітаю!

    Звернемось до НП(С)БО 7: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0288-00/conv#o18

"10. Первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених пунктом 8 Національного положення (стандарту) 7."

Абз. 19 п. 4 цього ж НП(С)БО: "Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату."

    Тож, оприбутковуються безоплатно отримані ОЗ виключно за справедливою вартістю, про "оприбуткування зносу" на баланс не йдеться! Визначити ж справедливу вартість безоплатно отриманих ОЗ має спеціально створена в КП комісія з приймання цих ОЗ. Орієнтиром під час визначення дійсно слугуватиме вартість, зазначена в супровідних документах, у т.ч. знос (амортизація). Тож, для ОЗ, які вже були у використанні та мають нараховану суму зносу,  за основу для визначення справедливої вартості можна взяти залишкову вартість, однак вона не обов’язково буде відповідати справедливій, принаймні для ОЗ з нульовою балансовою вартістю так точно не буде. Адже в додатку до НП(С)БО 19 «Об’єднання підприємств» зазначено, що справедлива вартість основних засобів має відповідати:

  • для машин та устаткування — ринковій вартості. Якщо немає даних про ринкову вартість — відновлювальній вартості (сучасній собівартості придбання) за вирахуванням суми зносу на дату оцінки;
  • для інших основних засобів — відновлювальній вартості (сучасній собівартості придбання) за вирахуванням суми зносу на дату оцінки.

    Таким чином, зазначені в супровідних документах суми первісної вартості та нарахованого зносу принаймні повинні бути використані для розрахунку ступеня зносу отриманого основного засобу, що дозволить визначити справедливу вартість об’єктів, яка засвідчується підписами вищезгаданої комісії.

     У Вашому випадку потрібно підняти документи з прийняття цих ОЗ, пересвідчитися, чи була створена відповідна комісія, та чи (якщо була), можна вважати підписи членів цієї комісії вважати засвідченням не тільки прийняття цих ОЗ, а й саме затвердженням іх справедливої вартості, а якщо ні, (що скоріш за все) то потрібно ці дії та підписи відновити.

     Що стосується амортизації, (на суму якої одночасно відображається й дохід), то дійсно виходить, що за діями вашого попереднього бухгалтера "справедливою" вартістю була визнана первісна вартість, суми амортизації та доходу були завищені, завищені активи та пасиви балансу, але на фінрез це не вплинуло, хоча фінзвітність і спотворило. Якщо зараз все робити правильно, то потрібно сторнувати все з 2021 року та перепроводити наново, тоді проблема з зайвим доходом на суму амортизації, про яку Ви пишете, уйде, але я б радив це робити лише за наявності акту (актів) за підписами зазначеної вище комісії про визначення справедливої вартості, та ще й з урахуванням того, що справедлива вартість повністю замортизованих ОЗ аж ніяк не може дорівнювати нулю, тож доведеться або "перерозподіляти" вартість між різними ОЗ, або, що скоріш за все, вона взагалі буде дещо іншою, ніж просто сума балансових вартостей окремих ОЗ, а попередня балансова буде лише орієнтиром для її визначення. Тобто це - досить велика робота й лише бухгалтера для неї не досить, хоча спотворену фінзвітність підписує й керівник...

     Якщо залишились ще питання, або щось написав не досить зрозуміло, пишіть audit.niko@gmail.com

     З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram