Виїзд за кордон з інвалідом 2 групи

Чи щось кардинально змінилось з постановою № 1044 ?
Чи все ще можна виїхати інваліду у супроводі сина без оформлення опікунства?
Чи з`явилась можливість виїхати більше ніж одному супрводжуючому, наприклад якщо у інваліда два сини?

02.10.2022 10:52 907

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 241
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Постановою КМУ № 1044 внесеннно суттеві зміни в правила виїзду за кордон інвалідів у супроводі рідних. Так, досі є можливість виїзду на підставі супроводу батка/матері або батька/матері дружини, що є інвалідами І або ІІ групи без оформлення опікунства над такими особами. Проте, з'явилась додаткова умова - це наявність спільного (однакового) задекларованого/зареєстрованого місця реєстрації (простіше кажучи прописка). Тобто зараз для перетину кордону необхідно надати наступні документи:

- документи що підтверджують інвалідність: довідка МСЕК що встановлює інвалідність/пенсійне посвідчення (якщо вже оформили, якщо ні -достатньо довідки МСЕК)

-документи що підтверджують родинний звязок: свідоцтво про народження

-документи що свідчать про спільне проживання з інвалідом: це може бути штампи в паспорті про "прописку", або довідка про реєстрацію, або довідка про склад сім'ї, тобто дані про місце проживання супроводжуючого мають збігатися з даними про місце проживання інваліда.

Якщо місце реєстрації у інваліда та супроводжуючого різні, то маєте надати:

-Акт встановлення факту здійснення догляду за інвалідом або довідку про отримання компенсації за здійнесння догляду

Акт встановлення факту здійснення догляду складається місцевими держадміністраціями, або виконавчими комітетами сільської, селищної, міської ради в довільній формі. Для цього необхідно звернутися із заявою з проханням про встановлення факту здійснення догляду у відповідну місцеву державну адміністрацію або виконком місцевої ради (сільської/міської) по місцю реєстрації або по місцю тимчасового проживання (по місцю обліку внутрішньо переміщеної особи) в довільній формі. Для заяви надати копії паспортів (та довідку з ЦНАПа про взяття на облік як тимчасово переміщеної особи). За результатами звернення протягом 5 рабочих днів Вам мають надати складений Акт, який надсилається поштою або видається особисто на руки (можете в заяві вказати зручний для Вас спосіб вручення). Та з таким пакетом документів чоловіки можуть виїхати за кордон.

Згідно до вказаних змін в Правила перетину кордону, чоловіки які супроводжували осіб з інвалідністю, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували. При цьому, звертаю Вашу увагу, за порушення вказаного зобов'язання, відповідальності законодавством не передбачено. Крім того, немає електронного або іншого реєстру який би містив дані про підстави перетину кордону кожного громадянина, за допомогою якого можна було б відслідковувати кожний конкретний випадок перетину кордону та факт повернення особами до України. Це юридично та фізично сьогодні неможливо. Отже, оскільки наразі кідбкість перетинів кордону інвалідом в супроводі не обмежений, то теоретично можливий виїзд інваліда спочатку у супроводі одиного сина, а потім іншого, але за наявності умови реєстарції всіх осіб за однією адресою, або отримання актів здіснення догляду для обох синів.

Якщо маєте додаткові питання, відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram