Позовна заява на оскарження заповіту

Позовна заява на оскарження заповіту

04.10.2022 14:51 684

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Позовна заява була надіслана мені на ел пошту на перевірку. Я ознайомилася із нею та надсилаю Вам список недоліків, які Ви маєте уснути до подання позову до суду=)

По оформленню позову:

1. В шапці не вказана адреса суду, в найменуванні сторін має бути зазначена електронна адреса позивача та відповідача. Якщо дані про відповідача невідомі ви маєте зазначити наступним чином: електронна пошта: невідома. Не зазначений поштовий індекс в реквізитах сторін, паспортні дані. 

2. Не зазначена ціна позову. Ціну позову необхідно встановити виходячи із ринкової вартості квартири що входить в спадкову масу яка передається за заповітом, що оскаржується. Для цього необхідно зробити оцінку, для цього Вам необхідно звернутися до оцінювача, який Вам її складе (зробить оцінку долі в неру З цієї ціни неоюхідно сплатати судовий збір у розмірі 1% від ціни позову (але не більше  5 розмірів прожиткового мінімуму на 1 працездатну особу  , тобто: 2481х5=12 405 грн.)

3. До позову не включені додатки (документи) що подаються, (в 2 екземлярах: 1 до суду, 2 для відповідача), а саме: 

1. Копія позовної заяви з додатками для відповідача

2. квитанція про сплату судового збору

3. клопотання про призначення експертизи, про витребування документів із спадкової справи. В прохальній частині позову Ви це не маєте вказувати.

Щодо прохальної частини позову.

Ви маєте залишити тільки пункт 1 про визнання заповіту недійсним, та 2 пунктом Ви можете просити суд у разі задоволення позову стягнути з відповідача витрати, що ви понесли у звязку із розглядом справи: судовий збір, витрати на проведення експертиз, на правову домогу тощо.

Всі інші пункти про витребування спадкової справи, проведення експертизи, виклик свідків тощо, Ви маєте подати у вигляді окремих клопотань та додати їх до позовної заяви.

По змісту позовної заяви:

Перше, я рекомендую отримати від нотаріуса що відкрив спадкову справу  витяг із реєстру заповітів та спадкових справ, де буде зазначено що по спадковому майну був заповіт.  Суд  на етапі прийняття позову має побачити можливого порушення Ваших прав та інтересів. Також Ви маєте додати докази родинного зв'язку із спадкодавцем. 

Якщо спадкодавець страждав на алкоголізм, Ви маєте вияснити чи перебував він на обліку у нарколога. Або знайти свідків, які б це підтвердили.  Якщо він був хворий на рак, Ви маєте подати запит до його лікаря. Він має також підтвердити цей факт відповідною довідкою, з якого моменту людина вважалася хворою на рак. Також  Ви маєте зазначити з ким проживав перед смертю спадкодавець та яким чином Ви приймали участь в його житті, чи допомогали йому тощо. Якщо Ви проживали в одній квартирі зі спадкоємцем, Ви маєте надати до суду довідку про реєстрацію, або довідку про склад сім'ї, яка  б підтверджувала що Ви проживали в одній квартирі з дядьком. 

Що стосується законодавчого обгрунтування (посилання на норми законодавство та судову практику), питань немає.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся на ел пошту або на Вайбер

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram