Отримання українскьго громадянства

В мене бабуся, 84 роки.
Вона громадянка рф, але вже 15 років має вид на проживання в Україні і взагалі живе тут з 70х років.
Як зараз можна їй отримати громадянство України та закордонний паспорт для виїзду за кордон?
Дякую.

06.10.2022 12:27 642

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня. Що стосується громадян російської федерації, то наразі правоохоронними органами здійснюється перевірка вказаних громадян. Поки немає розробленого алгоритму оформлення документів саме до вказаних осіб.

Офіційної заборони на оформлення документів громадянам росії ще також немає, тому потрібно керуватись наявним на теперішній час порядок отримання громадянства України. Також рекомендую скористатись послугами адвоката з міграційного права в тому місті, де ви проживаєте.

Основними нормативно-правовими актами з питань громадянства України є Закон України “Про громадянство України” та Указ Президента України від 27 березня 2001 року № 215 “Питання організації виконання Закону України “Про громадянство України”, яким затверджено Порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства та виконання прийнятих рішень.

Оформлення набуття громадянства України здійснюється виключно за ініціативою особи. Клопотання про набуття громадянства України може подати не тільки особа без громадянства, а й іноземець, який зобов’язується припинити іноземне громадянство протягом 2 років з моменту реєстрації його громадянином України.

Обов’язковою умовою тут є постійне проживання на території України протягом останніх 5-ти років. Даний термін відраховується з моменту отримання вами  посвідки на постійне проживання.

Однак, від початку війни умови отримання українського громадянства не зазнали змін. Ч. 2 ст. 9 Закону України «Про громадянство України» (далі - Закон № 2235-ІІІ) передбачає такі умови:

1) визнання і дотримання Конституції України та законів України, що засвідчується особою у поданій в установленому порядку заяві про прийняття до громадянства України;

2) подання зобов'язання припинити іноземне громадянство або декларації про відмову від іноземного громадянства;

3) безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п'яти років;

4) отримання дозволу на імміграцію;

5) володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування;

6) наявність законних джерел існування.

Процедура прийняття до громадянства України передбачає подання документа із назвою «зобов'язання припинити іноземне громадянство». Це письмово оформлена заява іноземця про те, що в разі набуття громадянства України він/вона протягом двох років з моменту такого набуття припинить іноземне громадянство і надасть документ, що це підтверджує.

В демократичних юрисдикціях проблем з виходом зазвичай не існує. У свою чергу, вихід з громадянства РФ  в сучасних реаліях - це складна та бюрократична процедура, що передбачає низку перешкод у реалізації. В деяких випадках складність може зашкалювати і переходити у практичну неможливість. Пояснюється це рядом проблем:

- В Україні не працюють консульства вказаних держав. Прямого, законного і безпечного сполучення з РФ Україна також не має. Для тих, хто перебуває в Україні, проблема виникає вже на етапі подання документів про вихід із громадянства - їх не можна подати дистанційно з території України.

- За деякими документами, які вимагаються російською процедурою виходу з громадянства, найімовірніше, потрібно їхати до РФ . Мова про довідки про зняття з реєстрації та про відсутність податкової заборгованості тощо. В теорії, ці документи можливо отримати за нотаріальною довіреністю представником, однак залишимо це питання юристам відповідних держав.

- Ризик бути затриманим / заарештованим на території вказаних держав за проукраїнську позицію. 

- Ризик отримати відмову у виході з громадянства РФ. Внаслідок цього, у випадку невиходу з іноземного громадянства особа ризикує бути позбавленою українського громадянства після спливу встановленого 2-річного строку (ч. 1 ст. 21 Закону № 2235-ІІІ). 

Законодавець ще за 2,5 місяці до війни, ніби передбачаючи проблему, для деяких категорій осіб спростив процедуру прийняття до громадянства, розширивши перелік осіб, які замість зобов'язання припинити іноземне громадянство (підданство) можуть подати документ із назвою «декларація про відмову від іноземного громадянства». 19 грудня 2021 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про громадянство України” щодо спрощеного набуття громадянства України окремими категоріями осіб (далі - Закон № 1941-IX), яким і були запроваджені нові норми.

Звісно, що подання зобов'язання вийти / декларації про відмову від іноземного громадянства є не єдиним документом, що вимагається для набуття українського громадянства. Керуючись положеннями п. 47 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень (далі - Порядок), для прийняття до громадянства України особа подає такі документи:

а) Заяву про прийняття до громадянства України (в двох примірниках);

б) Три фотокартки (розміром 35*45 мм);

в) Один із таких документів:

- декларацію про відсутність іноземного громадянства (для осіб без громадянства);

- зобов'язання припинити іноземне громадянство (для іноземців);

- декларацію про відмову від іноземного громадянства;

- заяву про зміну громадянства (для іноземців, які є громадянами держав, міжнародні договори України з якими передбачають припинення особами громадянства цих держав одночасно з набуттям громадянства України).

г) Один із таких документів:

- документ, що підтверджує безперервне проживання особи на законних підставах на території України протягом останніх п'яти років, - для особи, яка в'їхала в Україну іноземцем (копія паспортного документа);

- документ, що підтверджує безперервне проживання особи на законних підставах на території України протягом трьох років з моменту в'їзду в Україну, разом із документом, який підтверджує, що особа в'їхала в Україну особою без громадянства, - для особи, яка в'їхала в Україну особою без громадянства (копія паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року, або копія проїзного документа особи без громадянства, або копія посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон).

д) Один із таких документів:

- копію документа про дозвіл на імміграцію в Україну;

- копію паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року з відміткою про прописку на території України;

- копію посвідки на постійне проживання (для іноземців та осіб без громадянства, які прибули в Україну на постійне проживання до набрання чинності Законом України «Про імміграцію»).

е) Один із таких документів:

- документ про володіння державною мовою;

- копію атестата чи витяг із залікової відомості диплома;

- документ, що підтверджує інвалідність (для особи, яка має фізичні вади).

є) Документ про наявність законних джерел існування протягом останніх шести місяців на момент подання заяви про прийняття до громадянства України;

В залежності від категорії особи, перелік необхідних документів для набуття громадянства може змінюватися (у більшості випадків спрощуватися).

Заяву та інші документи з питань громадянства заявник подає . За наявності поважних причин (хвороба заявника, стихійне лихо тощо) заява та інші документи з питань громадянства на прохання заявника можуть бути подані іншою особою або надіслані поштою (п. 5 Порядку). Впровадження воєнного стану, ймовірно, відноситься до поважних причин. Водночас, враховуючи важливість кроку та задля усунення будь-яких непорозумінь, рекомендую за можливості користуватися загальним правилом і подавати документи особисто.

Документи щодо оформлення набуття громадянства України подаються до  (абц. 2 п. 2 Порядку). Можливість подачі документів через інші органи (в т.ч. консульства) не передбачена. 

З 15 березня територіальні органи та територіальні підрозділи Державної міграційної служби, які знаходяться в безпечних районах, де не ведуться активні бойові дії, відновили роботу з прийому та надання адміністративних послуг. Війна триває, тому ситуація з роботою територіальних органів ДМС досі залишається нестабільною: деякі підрозділи можуть відчувати брак кадрів, також можуть бути офіційні / неофіційні політичні рішення щодо можливості прийому документів у громадян тих чи інших держав на період війни. Тому я рекомендую завжди попередньо дізнаватися графік роботи конкретних державних органів, переліки необхідних документів та можливість подання документів безпосередньо зв'язавшись із відповідними працівниками. З контактами територіальних підрозділів ДМС можна ознайомитися на офіційному сайті.

Після подачі заяви і необхідних документів розпочинається процедура їх перевірки. Якщо під час перевірки буде встановлено, що подані заявником документи не оформлені відповідно до вимог законодавства України, територіальний підрозділ ДМСУ не пізніш як у двотижневий строк з дня надходження документів надсилає їх заявникові для усунення недоліків. Якщо заявник у двомісячний строк з дня повернення йому документів не усуває недоліки та не подає документи повторно, керівник територіального підрозділу ДМСУ приймає рішення про припинення провадження за цією заявою (абц. 2 п. 101 Порядку).

Державна міграційна служба України відправляє подані іноземцем документи до органів СБУ та МВС, які повинні підтвердити відсутність підстав, за яких прийняття до громадянства України не допускається, зокрема, керуючись, ст. 9 Закону № 2235-ІІІ, до громадянства України не приймається особа, яка:

1) вчинила злочин проти людства чи здійснювала геноцид;

2) засуджена в Україні за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину (до погашення або зняття судимості) з урахуванням рівня загрози для національної безпеки держави;

3) вчинила на території іншої держави діяння, яке визнано законодавством України тяжким або особливо тяжким злочином.

Підставами для відмови є також:

  • невиконання підстав для отримання послуги;

  • невідповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України.

Після отримання позитивних рішень ДМСУ відправляє документи до Комісії при Президентові України з питань громадянства, яка розглядає подані документи й у разі відсутності недоліків приймає рішення про внесення пропозицій Президентові України щодо задоволення заяви іноземця про прийняття до громадянства України.

У разі ухвалення позитивного рішення Президент України виносить Указ про присвоєння іноземцю громадянства України, а документи відправляються разом із наказом до Державної міграційної служби України та Міністерства закордонних справ України.

Загальний строк розгляду заяв і подань про прийняття до громадянства України або припинення громадянства України не повинен перевищувати 1 року з дня їх надходження (п. 112 Порядку). Проте, враховуючи реалії воєнного часу, строки фактично можуть бути довшими.

У разі прийняття щодо особи рішення про встановлення прийняття до громадянства України, територіальний орган Державної міграційної служби України реєструє особу громадянином України, про що видається відповідна довідка.

Особам, які набули громадянство України та взяли зобов'язання припинити іноземне громадянство, видаються тимчасові посвідчення громадянина України. Після подання цими особами в установленому Законом порядку документа про припинення іноземного громадянства або декларації про відмову від іноземного громадянства (якщо така не була подана раніше) їм замість тимчасових посвідчень громадянина України залежно від місця проживання видаються паспорти громадянина України або паспорти громадянина України для виїзду за кордон (п.п. 117-119 Порядку).

Після отримання паспорту громадянина України, закордонний паспорт отримується в загальному порядку:

Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон в Україні необхідно подати заяву до будь-якого підрозділу ДМС, що має можливість оформлення закордонного паспорту. Для візиту до підрозділу можна заздалегідь записатись через iGov або звернутися особисто.

Особи, яким виповнилося 16 років, подають заяву на оформлення закордонного паспорта самостійно. З собою необхідно мати такі документи:

  • оригінал та копію паспорта громадянина України або іншого документу, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (у разі оформлення паспорта у закордонній дипломатичній установі України);
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (за наявності);
  • оригінал та копію довідки про отримання індивідуального податкового номеру (ІПН) (особи що досягли 18 років, та оформлюють паспорт громадянина України для виїзду за кордон вперше (або в порядку обміну паспорта, отриманого до 2007 року);
  • квитанція про сплату з відміткою банку про здійснення встановлених законодавством платежів (консульського збору) або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів (консульського збору)

    Заяви про видачу закордонного паспорту розглядаються:

    • у звичайному порядку - до 20 робочих днів;
    • при терміновому оформленні (за вашою заявою) із сплатою подвійного розміру держмита та вартості послуги у будь-якому банку - до 7 робочих днів;
    • якщо поїздка пов'язана з терміновим лікуванням, супроводом тяжко хворого чи смертю родича, який проживав за кордоном - протягом 3 робочих днів;
    • у разі виїзду на постійне місце проживання (еміграція) – 3 місяці;
    • у разі виїзду на постійне проживання за кордон усиновленої іноземцями дитини - до 10 робочих днів.

    Дізнатися, на якій стадії знаходиться оформлення вашого закордонного паспорту, можна за допомогою спеціального сервісу на сайті ДМС України.

    Буду вдячна за позитивний відгук!
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram