Отримання офіцерського звання без підписання контракту

Моє шанування!

Чи може призваний 2022 року під час мобілізації громадянин, що має військове звання "сержант", посвідчення учасника бойових дій, диплом про отримання базової вищої освіти та здобуття кваліфікації бакалавра, а також довідку з вишу про проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, отримати первинне офіцерське звання, не підписуючи контракту про проходження служби в ЗСУ? Якщо так, то за яких умов?
В абзаці 1 пункту 104 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України сказано, що сержантам присвоюється первинне офіцерське звання в разі призначення їх на посади молодшого офіцерського складу з одночасним прийняттям їх на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу. У підпункті 5 пункту 50 Положення згадуються, крім сержантів і старшин, військовослужбовці рядового складу. Отже, щоб стати офіцером, сержантам належить підписати контракт, а рядовим цього робити не обов`язково? І чим відрізняються згадані в підпункті 2 пункту 50 Положення сержанти і старшини, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, від сержантів і старшин, згаданих у підпункті 5 того-таки пункту 50?
У своїх відповідях на запити і звернення громадян Міністерство оборони України пише: "Рішення щодо присвоєння первинних військових звань сержантського, офіцерського складу та призначення на відповідні посади приймається командиром військової частини за результатами службової діяльності військовослужбовця". Отже, якщо військовослужбовець усе-таки має право стати офіцером без підписання контракту, у підрозділі є вакантні посади, які він міг би зайняти, командування не має претензій до його службової діяльності, але обов`язковою умовою для присвоєння військослужбовцю офіцерського звання висуває підписання цим військовослужбовцем контракту, - реалізація згаданого права військовослужбовцем цілком залежить від волі його командира?

Буду вдячний отримати відповіді бодай на перші два запитання.

10.10.2022 10:43 4912

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

1.Чи може призваний 2022 року під час мобілізації громадянин, що має військове звання "сержант", посвідчення учасника бойових дій, диплом про отримання базової вищої освіти та здобуття кваліфікації бакалавра, а також довідку з вишу про проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, отримати первинне офіцерське звання, не підписуючи контракту про проходження служби в ЗСУ? Якщо так, то за яких умов?

Відповідно до частини 5 статті 5 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"присвоєння та позбавлення військових звань військовослужбовців здійснюються в порядку, визначеному статутами Збройних Сил України, положеннями про проходження військової служби, положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві.

 Відповідно до пп. 4 п. 50 Указу Президента «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України»(далі-Положення) від 10.12.2008 № 1153/2008,

  • військовослужбовцям сержантського та старшинського складу, які призначені на посади офіцерського складу у воєнний час і успішно виконують службові обов'язки;

Таким чином,  у воєнний час, Ви можете отримати отримати офіцерське первинне звання, маючи військове звання "сержант" та не підписуючи контракт за умови:

- призначення на посаду офіцерського складу і успішному виконанні обовязків на цій посаді.

Для отримання офіцерського звання за пп.2 та пп.5 п. 50 Указу Президента «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» від 10.12.2008 № 1153/2008 на вимогу п.104 Положення, необхідно підписувати контракт осіб офіцерського складу.

2.Отже, щоб стати офіцером, сержантам належить підписати контракт, а рядовим цього робити не обов`язково? І чим відрізняються згадані в підпункті 2 пункту 50 Положення сержанти і старшини, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, від сержантів і старшин, згаданих у підпункті 5 того-таки пункту 50?

Рядові при невиконанні умов п.50 Положення, спочатку призначаються на посади сержантського або старшинського складу, при виконанні ж умов пп.5 п.50 Положення також згідно п.140 Положення підписують контракт офіцерского складу. 

Пп. 2 п. 50 Указу Президента «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» від 10.12.2008 № 1153/2008, не дивлячись на наявність формулювання "які проходять військову службу за призовом під час мобілізації"  відноситься до осіб, що вже проходять за військову службу контрактом, а п.5 для мобілізованих(осіб які проходять військову службу за призовом під час мобілізації), але на виконання п.104 Положення все одно необхідно підписати контракт офіцерського складу, як і для контрактників сержантського складу за пп.2 п.50 Положення.

3.Отже, якщо військовослужбовець усе-таки має право стати офіцером без підписання контракту, у підрозділі є вакантні посади, які він міг би зайняти, командування не має претензій до його службової діяльності, але обов`язковою умовою для присвоєння військослужбовцю офіцерського звання висуває підписання цим військовослужбовцем контракту, - реалізація згаданого права військовослужбовцем цілком залежить від волі його командира?

Згідно ч.2 п.140 Положення, первинне військове звання офіцерського складу громадянам присвоюється наказом Міністра оборони України. Військовослужбовцям сержантського і старшинського складу, призначеним на посади офіцерського складу у воєнний час, первинне військове звання офіцерського складу присвоюється командирами корпусів, посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі.

Згідно ч.2 п.140 Положення, особи сержантського і старшинського складу (крім військовослужбовців строкової військової служби), які мають бойовий досвід та не мають вищої освіти, з урахуванням потреби доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду можуть призначатися на посади, що підлягають заміщенню особами молодшого офіцерського складу. Призначення таких військовослужбовців здійснюється наказами посадових осіб відповідно до номенклатури посад на період до призначення на ці посади офіцерів та за умови, що їм не будуть підпорядковані офіцери.

Згідно п.3.8 Наказу МОУ від 10.04.2009 № 170 "Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України", у разі оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану за рішенням посадових осіб, які мають право присвоєння первинних військових звань сержантського і старшинського та офіцерського складу, присвоєння цих звань здійснюється громадянам, які за віком та освітою відповідають визначеним законодавством вимогам, з одночасним прийняттям їх на військову службу за контрактом та призначенням на посади з урахуванням потреби в сержантах, старшинах і офіцерах такої спеціальності. Особам рядового складу, призваним на військову службу, може бути присвоєно первинне військове звання сержантського і старшинського складу одночасно з призначенням на посаду сержантського (старшинського) складу без прийняття їх на військову службу за контрактом. З оголошенням стану війни в державі особам сержантського і старшинського складу (крім військовослужбовців строкової військової служби), які призначені на посади офіцерського складу у воєнний час і успішно виконують службові обов’язки, первинне військове звання офіцерського складу молодший лейтенант присвоюється командирами корпусів, посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі. Призначення осіб сержантського і старшинського складу на посади осіб офіцерського складу у військових частинах, що утримуються за штатами воєнного часу, здійснюються наказами посадових осіб відповідно до номенклатури посад для призначення без направлення їх на курс військової підготовки.

Особові справи військовослужбовців, які одержують первинні офіцерські звання, формуються відповідно до Наказу МОУ від 26.05.2014 № 333 "Про затвердження Інструкції з організації обліку особового складу Збройних Сил України".

Військовослужбовець подає рапорт командирові. Командир готує подання щодо присвоєння військового звання військового звання  до кадрового центру  Збройних Сил України. Подання до присвоєння військового звання  підписується командиром військової частини, скріплюється печаткою та направляється за підпорядкованістю до служби персоналу, яка готує проєкти наказів про присвоєння військових звань.

У Поданні зазначаються військове звання за штатом, до присвоєння якого військовослужбовець подається.

Окрім цього, командир заповнює паспорт військової посади, в якому зазначається характеристика посади та вимоги до кандидатів на посаду.

Зазначені норми передбачені відповідно до Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0438-09#n4095).

Таким чином, з урахуванням чинного законодавства, подання на присвоєння офіцерського звання подає саме командир. 

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram