Відстрочка після проходження альтернативної служби та інвалідність близьких родичів

Доброго дня! В 2007 році проходив альтернативну службу замість строкової, питання перше - чи можлива відстрочка від мобілізації для мене? Питання друге - в мене сестра інвалід з дитинства, 1 групи, догляд за нею оформлений на мати, але у мати трапився інсульт і вона зараз проходить лікарняну комісію для присвоєння інвалідності, бо почала розвиватись деменція і вона стала непрацездатною. Я допомагаю батькові пенсіонеру з доглядом за матір`ю та сестрою. У мене прописка в одному будинку з батьками та сестрою. Чи може це послужити приводом для відстрочки? Чи обовʼязково оформлювати догляд за сестрою або матірʼю?
28.03.2024 12:12 251

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо можливості відстрочки на підставі альтернативної служби:

У відповідності до статті 1 Закону України «Про  альтернативну (невійськову) службу», та статті 4 Закону України «Про військову службу та військовий обов’язок», альтернативною (невійськовою) службою визначається така діяльність, яку здійснюють замість проходження строкової військової служби і яка має на меті виконання обов’язку перед суспільством. 

В той же час, указом Президента з 24.02.2022 року в Україні скасовано призов на строкову військову службу, натомість запроваджено загальну мобілізацію.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, немає згадок можливість відстрочки для осіб які проходили альтернативну службу. Бо строкова служба в мирний час - це одне, а мобілізація під час повномасштабного втрогнення - це зовсім інше. Захист батьківщини є обов’язком кожного громадянина України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

Таким чином, ваші релігійні переконання не є підставою для звільнення від мобілізації.

2. Щодо можливості відстрочки на підставі інвалідності сестри:

В статті 23 ЗУ Про мобілізацію є можливість відстрочки для чоловіків, в яких дружина є особою з інвалідністю, або дитина є особою з інвалідністю, або один із його батьків/батьків дружини є особою з інвалідністю І чи ІІ групи. Але немає підстав для відстрочки в зв'язку з інвалідністю сестри.

В той же час є можливість отримати відстрочку на підставі постійного догляду за сестрою. Така можливість зазначена в абзаці 12 статті 23: не підлягають мобілізації військовозобов’язані, опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Отже Ви можете оформити постійний догляд за сестрою - цього буде достатньо для відстрочки враховуючи що ваші батьки пенсіонери тобто вважаються непрацездатними.

3. Щодо можливості відстрочки на підставі інвалідності матері:

У вас є можливість отримати відстрочку на підставі постійного догляду за матір'ю (якщо вона отримає інвалідність). Така можливість зазначена в абзаці 10 статті 23: не підлягають мобілізації військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини, які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду

В залежності від групи інвалідності, яку встановлять вашій матері, потрібно буде отримати висновок МСЕК або висновок ЛКК про необхідність постійного догляду за нею. Потім отримати акт про факт здійснення постійного догляду. Це і буде підстава для відстрочки від мобілізації.

При цьому варто зауважити, що дана консультація є дійсною саме на сьогоднішній день - до моменту прийняття змін в законодавство, які відбудуться після прийняття депутатами законопроекту 10449. Зараз голосують правки до цього законопроекту, очікують скоро завершити цей процес і проголосувати в другому читанні. Після підпису Президента закон набере чинності через місяць. Які саме првки із 4000 поданих будуть проголосовані - невідомо. Тож так само і невідомо - в якому остаточному вигляді цей закон набере чинності. Можливо, й відбудуться зміни в тих абзацах, на які вам слід посилатися для отримання відстрочки.

Якщо щось незрозуміло - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram