Отримав повістку , проте навчається на стаціонарі. Раніше стужив на котракті

Доброго вечора, нам потрібно дуже терміново проконсультуватись.
Ситуація така. Чоловік їхав на роботу, по дорозі зупинили і він отримав повістку, попри те що дав довідку, про те що він навчається на стаціонарі. Його відправили у воєнкомат, сказавши, що введуть його в реєстр і дадуть заяву на відстрочку. Чоловік з`явився, вони на підставі того що він раніше проходив службу за котрактом (роки служби за контрактом 2017-2018 рік) сказали що ця довідка  (довідка про навчання) не дійсна (анульована) і надали йому повістку на відправку.
Скажіть як вчинити в даній ситуації? Що робити ? Як діяти?

12.10.2022 19:55 667

Консультація виконавця

Доброго вечора.

Відповідно до абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:  здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

 Відповідно до ст.1 ЗУ «Про освіту», здобувачі освіти – вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажери, аспіранти (ад'юнкти), інші особи, які здобувають освіту за будь-яким видом та формою здобуття освіти. 

Таким чином, чоловік звільняється від мобілізації, якщо він навчається у закладі вищої освіти на денній формі навчання, та на підтвердження цього достатньо додати довідку про зарахування на навчання у відповідний навчальний заклад на денну форму.  Проходження військової служби за контрактом не обмежує його право на мобілізацію, на ситуацію може вплинути тільки вклеєне у військово-обліковий документ мобілізаційне розпорядження про, те що чоловік зобовязаний зявитись у військкомат (ТЦКСП) у разі оголошення мобілізації.

     Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані з'являтися за викликом до військових комісаріатів (військовозобов'язані Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати воєнного часугромадяни(крім тих, які проходять службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документах(мобілізаційних розпорядження, повістках або розпорядженнях військових комісарів(військовозобов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту). Резервісти зобов'язані з'явитися до військових частин у строки, визначені командирами військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві.

    Повістка на відправку - це документ, який призначений для персонального оповіщення військовозобов'язаних, призваних на військову службу під час мобілізації, в особливий період, про їх виклик і прибуття у визначені час та пункти з метою відправки до військових частин для проходження військової служби. Повістка складається з двох частин: відривна частина повістки та корінець повістки. В свою чергу відривна частина повістки вручається військовозобов'язаному персонально під особистий підпис, який ставиться ним у корінці повістки. Таким чином Ви підписалися при отримані повістки.

   За повне ухилення від явки за такою повісткою загрожує кримінальна відповідальність за ст. 336 КК України(ухилання від призову під час мобілізації).

Притягнення до кримінальної відповідальності  можливо при визнанні придатним до військової служби(проходження ВЛК обовязкове згідно Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text)) та/або відсутності відстрочки від призову).

Кримінальний кодекс України(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text)

Стаття 336. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період -

карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

  Ухилення має місце у випадку, коли особа, яка отри­мала повідомлення (повістку) про призов, не з’являється без поважних причин до при­зовного пункту в строки, зазначені у повідомленні, або хоча і не отримала повідомлен­ня, але знає про призов і не з’являється до призовного пункту протягом місяця.

Якщо ТЦКСП видало повістку на відправку, то чоловік повинен надати пояснення, що звільнений від мобілізації з проханням скасувати таке рішення про мобілізацію та від призову відмовлятись, оскільки склад злочину за ст. 336 КК України відсутній та при наявності підстави для звільнення від мобілізації(це в тому разі ,якщо чоловік дійсно навчається на денній формі та не відрахований).

Для отримання відстрочки(надання пояснень) чоловіку необхідно подати до ТЦКСП заяву про надання відстрочки.

 Заяву друкуєте у двох примірниках та підписуєте. До надрукованої заяви, до одного примірника (який Ви надасте до ТЦКСП) Ви підкладаєте документи копію військово-облікового документа (засвідчуєте самостійно в нижньому кутку: Згідно з оригіналом дата підпис ініціали), копія паспорта громадянина України (засвідчуєте самостійно в нижньому кутку: "Згідно з оригіналом дата підпис прізвище та ініціали), довідку про навчання подаєте в оригіналі, копію повістки. Другий примірник залишаєте без документів. Два примірники подаєте у відділ діловодства (канцелярії або відділу вхідної кореспонденції, та просити поставити на Вашому екземплярі позначку про отримання та реєстраційний номер.

Відмовити не мають з таких підстав

Відповідно до ст.7 ЗУ "Про звернення громадян", забороняється відмова у прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну приналежність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення.

Відповідно до п.2 Постанови КМУ від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-п#Text) На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.

Однак у разі відмови можете надіслати поштою цінним листом із описом. У такому разі у відділі Укрпошти Вам нададуть два листи опису, Ви в кожному з них напишіть назву заяви та додатки, які до неї додаються, після чого працівник Укрпошти надасть Вам квитанцію про відправку та опис зі штампом відділення. На квитанції буде вказано номер (починається з індексу відділення, з якого було здійснено відправлення), за допомогою цього номера зможете відстежити відправлення на сайті Укрпошти. Максимальний термін розгляду заяви 30 днів.

Після надання цих документів територіальний центр комплектації та соціальної підтримки (військкомат) видає відстрочку і ставить штамп у військово-обліковому документі (військовому квитку або тимчасовому посвідченні).

 

                                                                                                 Керівнику ___________

територіального центру комплектування та соціальної підтримки

 

Від ___________________________

м.            ,_____________

Тел.: __________________

 

 

З А Я В А

про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації

 

   Повідомляю, що я є студентом денного відділення _________________ ____________________, навчання розпочалось(розпочинається) - __.__.2022 року, що підтверджується ______________(додано до заяви).

            Відповідно до вимог абз. 2 ч.3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» , призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти».           

            «__» _____ 2022 територіальним центром комплектування та соціальної підтримки мені видано повістку на відправку(додається), однак ця повістка немає юридичної сили, оскільки  на підставі абз. 2 ч.3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» я звільнений від призову під час мобілізації та маю право на відстрочку згідно вищенаведених документів.

  На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами Конституції України; Указу Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 року «Про введення воєнного стану в Україні»;  Указу Президента України № 65/2022 від 24.02.2022 року «Про загальну мобілізацію»; Законів України «Про звернення громадян», «Про правовий режим воєнного стану», «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», -

 

ПРОШУ :

 

  1. Скасувати повістку(рішення) про відправку(мобілізацію).
  2. Вирішити питання про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, у зв’язку з чим проставити штамп у військово – обліковому документі згідно абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку».

 

Додатки:

1.Військово-обліковий документ

2.Паспорт громадянина України

3.Документи що підтверджують навчання(описати)

4.Повістка на відправку

 

 

З повагою

 «___»  ______ 2022 року.                        _________                                          _________________

 

Також, я би радив зв'язатися з навчальним закладом та попросити оновити довідку про навчання та надати її до військкомату та надати інші документи (рішення про зарахування, студентський квиток, тощо)у разі наявності)).

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram