Добровольная мобилизация призывника

Являюсь призывником(меньше 27 лет, срочную службу не проходил), по этой причине с начала войны мне несколько раз отказывали, при попытке мобилизоваться.
Сейчас мои друзья служат в отдельной бригаде ТрО и смогли устроить мне собеседование с командиром, чтобы он сделал мне Рекомендаційний лист, с которым я мог бы попасть к ним на службу. Однако, даже с этим листом, в военкомате меня развернули, аргументируя это тем, что призывников нельзя мобилизовать.

Есть ли какие-нибудь способы или прецеденты, чтобы призывнику по собственному желанию мобилизоваться?
Знаю только о возможности подписать контракт сроком на 3 года, однако контракт я подписывать не хочу. Возможно, вы можете посоветовать что-нибудь ещё?

Заранее благодарен

15.10.2022 11:59 815

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

ДО 27 РОКІВ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ВАС МОЖУТЬ ВЗЯТИ ТІЛЬКИ НА КОНТРАКТНІЙ ОСНОВІ.

АЛЕ КОНТРАКТ ВИ МОЖЕТЕ УКЛАСТИ ДО ОГОЛОШЕННЯ ДЕМОБІЛІЗАЦІЇ.

Закон України 

Про військовий обов'язок і військову службу

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/sp:max50:nav7:font2#top

Стаття 19. Загальні умови укладення контракту на проходження військової служби

1. Військовослужбовці, які проходять кадрову або строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби, військовозобов'язані, а також жінки, які не перебувають на військовому обліку, укладають контракт про проходження військової служби за контрактом з додержанням умов, передбачених статтею 20 цього Закону.

Стаття 20. Прийняття на військову службу за контрактом

1. На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби:

особи рядового складу, які проходять строкову військову службу або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, резервісти, військовозобов’язані, які не мають військових звань сержантського, старшинського і офіцерського складу, особи віком від 18 років, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту, та не досягли граничного віку перебування на військовій службі - на військову службу за контрактом осіб рядового складу;

ххххххххххх

Указ
Президента України

Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text

II. Військова служба за контрактом

Строки, на які укладаються контракти

18. Перший контракт про проходження військової служби укладається:

з військовослужбовцями, які приймаються на військову службу за контрактом у разі введення воєнного стану, - до оголошення демобілізації;

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram