Відстрочка від мобілізації.

Мені 48 років, у мене є можливість поступити у вище професійне училище на денне відділення за контрактом. Чи може навчання в такому закладі бути підставою для відтермінування від мобілізації і чи складаєте ви юридично правильну заяву для військомату по такій справі? Я не служив, був визнаний придатним до нестроєвої, але у 2019 році був визнаний придатним до військової служби (гр. 2). Сьогодні получив повістку (прикріплюю фото)

18.10.2022 14:20 1183

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня!

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Положення цієї статті не передбачають обмежень для студентів професійно-технічних училищ у праві на отримання відстрочки. У цій статті не зазначено будь-яких обмежень щодо віку такого студента, наявності чи відсутності у нього вищої чи фахової освіти, або часу вступу в училище.

Тобто, якщо Ви будете студентом професійного училища та навчатиметесь на денній формі навчання, то Ви матимете право на відстрочку.

Але за умови, що до моменту мобілізації Ви подасте у військкомат підтверджуючі документи: довідку з училища про зарахування, копію студентського квитка, контракт на навчання (не буде зайвим).

Також відомості до ТЦК та СП про Ваше зарахування до навчального закладу повинен подавати і сам навчальний заклад. Однак, оскільки Вам вже вручено повістку, то оперативніше буде подати документи в ТЦК самостійно.

Після надання документів про навчання відмова у наданні Вам відстрочки буде незаконною.

Для отримання відстрочки Вам необхідно звернутись до військкомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов’язковим посиланням на абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити Вас від мобілізації (надати відстрочку від мобілізації), у зв’язку з тим, що Ви - студент закладу професійно-технічної освіти. До заяви необхідно долучити документи, що підтверджують факт навчання.

Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату, другий для Вас, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття Вашої заяви.

Якщо військкомат відмовляється приймати від Вас заяву або ставити відмітку про її прийняття - направте цю заяву з додатками до неї цінним листом з описом вкладення та з кур’єрською доставкою.

Квитанцію про відправлення та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому за необхідності можна було поскаржитись і долучити доказ направлення Вами заяви та її отримання військкоматом.

Які труднощі можуть виникнути.

У військкоматі можуть посилатися на те, що Вам вже більше 21 року та вказувати на те, що після досягнення 21-річного віку студенти ВПУ не мають права на відстрочку.

Таку позицію військкомати мотивують посиланням на ч. 8 ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Дійсно така норма там є. Однак, вона не може застосовуватись до Вас, оскільки ця норма стосується призову на строкову військову службу.

В країні зараз проводиться мобілізація, а не призов на строкову службу. Тому застосовуватися має не Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу», а профільний закон - Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Повторюсь: в Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не зазначено будь-яких обмежень щодо віку студента, наявності чи відсутності у нього вищої чи фахової освіти, або часу вступу в училище.

Тому, студенти ВПУ незалежно від віку мають право на відстрочку від мобілізації.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, а також якщо Вам буде необхідно скласти заяву про відстрочку, можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Андрій Зозуля
    Андрій Зозуля
    1 рік
    Консультацiя № 41045
    Відстрочка від мобілізації.

    Дякую Анастасії за вичерпну, розлогу, професійну відповідь на мій запит, буду звертатися і рекомендувати її своїм знайомим!

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram