За яким видом соціальної допомоги закріплений статус опікуна чи піклувальника ?

Моя бабуся інвалід 1 б групи, у неї відрізана нижня кінцівка нище коліна. Є інші родичі але проживаю разом з нею тільки я. Чи можу я стати опікуном/піклувальником бабусі офіційно чи можливо є якийсь інший варіант. Мене цікавить сам статус опікуна чи піклувальника. У випадку якщо я отримаю цей статус чи будуть мати право призивати мене на військову службу. Можливо можна оформитись якось інакше з урахуванням моїх обставин....Дякую.

22.10.2022 00:16 1260

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Відповідно до абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Отже, у вашому випадку Ви матимете право на відстрочку від мобілізації, якщо оформите постійний догляд на непрофесійній основі за бабусею-інвалідом I групи.

Відповідно до ч. 6 ст. 13 Закону України «Про соціальні послуги», фізичні особи, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:

1) особами з інвалідністю I групи;

2) дітьми з інвалідністю;

3) громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

4) невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

5) дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

Таким чином, Ви повністю підпадаєте під вимоги ч. 6 ст. 13 Закону України «Про соціальні послуги», оскільки бабуся є членом вашої сім’ї, є інвалідом І групи, спільно проживає з вами та ви ведете спільний побут.

Для оформлення догляду на непрофесійній основі необхідно подати в орган опіки та піклування заяву про встановлення догляду і про отримання компенсації.

У відповідності до Постанови КМУ № 859 від 23 вересня 2020 року «Про затвердження порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі», для призначення компенсації до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення сільської, селищної, міської ради (або в ЦНАП) подаються наступні документи:

  1. Заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (фізичною особою, яка надає соціальні послуги).
  2. Заява про надання компенсації (особою, яка потребує надання соціальних послуг).
  3. Заява про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку.
  4. Копія паспорта громадянина України.
  5. Копія ідентифікаційного коду.
  6. Декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї). У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї заявника (Якщо середньомісячний дохід на кожного члена сім’ї буде більшим за прожитковий мінімум 2508 грн., то соцзахист відмовить в дозволі на отримання компенсації).
  7. Копія акту огляду медико-соціальною експертною комісією.
  8. Висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень.
  9. Висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно самообслуговуватися і пересуватися.

Копії поданих документів засвідчуються посадовими особами уповноваженого органу або центру надання адміністративних послуг, який прийняв заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги.

Якщо до заяви не додано всіх необхідних документів, уповноважений орган протягом трьох робочих днів із дати отримання заяви надсилає на поштову адресу або адресу електронної пошти фізичної особи, яка надає соціальні послуги, повідомлення про те, що документи потрібно подати. Якщо документи подано не пізніше ніж через один місяць з дня отримання повідомлення, днем подання заяви вважається день її прийняття уповноваженим органом або відправлення поштою.

Уповноважений орган протягом двох робочих днів після отримання заяв про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги здійснює комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг та за результатом розгляду документів приймає рішення про призначення особи доглядачем на непрофесійній основі, та дозвіл на отримання щомісячної компенсації від держави.

Відповідь на питання: «Мене цікавить сам статус опікуна чи піклувальника. У випадку якщо я отримаю цей статус чи будуть мати право призивати мене на військову службу».

Щодо оформлення опіки, то такий статус також надає право на відстрочку. Тому, у випадку якщо Ви оформите опіку над вашої недієздатною бабусею, Ви не підлягатимете мобілізації на підставі абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Однак в такому випадку бабуся має бути визнана недієздатною, а Вас повинно бути призначено її опікуном в судовому порядку.

Відповідно до ст. 41 Цивільного кодексу України, особа, визнана у судовому порядку недієздатною, не має права вчиняти будь-яких правочинів. Всі угоди від імені недієздатної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Положеннями ч. 4 ст. 63 ЦК України передбачено, що опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете написати їх на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram