Виїзд за кордон чоловіку призивного віку

Доброго дня. Мій чоловік збирається виїхати з моїм батьком який являється інвалідом 2 групи за кордон.
Чоловік прописаний в селі та проживає там разом з моїм батьком ,батько прописаний по іншій адресі та не може прописатися до чоловіка так як будинок не приватизований .
Ми звернулися до сільського голови про видачу акту спільного проживання та догляду але він відмовив у видачі спираючись на те що батько стоїть у лікаря на обліку в іншому місті .
Я думаю що він не правильно зрозумів який саме акт потрібен .
Можливо є номер акту чи посилання на зразок ?
Можливо потрібно звертатися до іншого органу а не до сільського голови ,?
Також скажіть будь ласка на яких підставах він може відмовити у довідці та які документи потрібні для отримання довідки.
Дякую)

23.11.2022 12:12 1076

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

10 вересня 2022 року Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову № 1044, якою до Правил перетину державного кордону громадянами України внесено зміни щодо порядку перетину кордону особами, які супроводжують інвалідів.

Відповідно до п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України (в НОВІЙ редакції), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують:

- спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

або

- здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

або

- документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Якщо прописати батька разом з Вашим чоловіком неможливо, то єдиним можливим варіантом залишається отримання «акту встановлення факту здійснення догляду».

Відповідь на питання: «Можливо потрібно звертатися до іншого органу, а не до сільського голови?».

Згідно з п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України, такий акт складається виконкомом сільської, селищної ради.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування», сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях.

Тому, Ви вірно звернулись до сільського голови, оскільки він є керівником виконкому і підписує акт про встановлення факту здійснення догляду.

Відповідь на питання: «Можливо є номер акту чи посилання на зразок?».

Чинними нормативними актами не встановлено форму акту про встановлення факту здійснення.

Акт встановлення факту здійснення догляду складається в довільній формі не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви.

По своїй суті це буде довідка виконкому сільради (сільського голови) про те, що батько проживає разом з вашим чоловіком, і чоловік за ним доглядає.

Тобто, в цій довідці (акті) сільський голова повинен лише зафіксувати факт проживання осіб (батька і Вашого чоловіка) за однією адресою.

Те, що батько перебуває на лікарському обліку в іншому населеному пункті, жодним чином не впливає на фіксацію факту спільного проживання батька та чоловіка. Оскільки, згідно з Наказом МОЗ № 1023 від 29 травня 2018 року, Ваш батько може обирати собі будь-якого лікаря незалежно від прописки чи місця проживання.

Відповідь на запитання: «На яких підставах можуть відмовити у довідці та які документи потрібні для отримання довідки?».

Нормативними актами не передбачено конкретних підстав за яких виконком може відмовити у складанні акту про встановлення факту здійснення догляду.

На практиці виконкоми не хочуть брати на себе відповідальність за видачу таких актів і відмовляють у складанні акту посилаючись на те, що вони ще не мають роз’яснень як такий акт складати, що в ньому має бути, яка в нього має бути форма та зміст.

В такому випадку потрібно посилатися на п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України, де вказано, що «акт встановлення факту здійснення догляду складається в довільній формі».

Крім того, необхідно звернути увагу на довідку МСЕК якою встановлено групу інвалідності: чи зазначено в ній, що інвалід потребує стороннього догляду. Якщо в довідці МСЕК немає посилань на те, що інвалід потребує догляду, то це також може бути підставою для відмови у наданні акту.

Чіткого переліку документів, які потрібні для видачі такого акту, також немає. Тому, це можуть бути: копії паспортів інваліда та чоловіка, який здійснює за ним догляд; довідка МСЕК про встановлення групи інвалідності; підписаний сусідами акт в довільній формі про те, що інвалід та особа, яка за ним доглядає, проживають разом за однією адресою; декларація з лікарем, де зазначено фактичне місце проживання інваліда (не за пропискою). Тобто, будь-які документи, що підтверджують факт фактичного проживання інваліда та особи, яка за ним доглядає, за однією адресою. Також до заяви про встановлення факту (про складення акту догляду) можна долучити медичні документи, що підтверджують необхідність здійснення стороннього догляду за інвалідом (висновки Лікарської консультативної комісії про необхідність у догляді та про можливість здійснювати такий догляд).

Такі документи в своїй сукупності зможуть підтвердити обставини спільного проживання інваліда та особи, яка за ним доглядає та здійснення такого догляду, а виконком в своєму акті лише зафіксує такий факт, посилаючись на зазначені документи.

Якщо у Вас є додаткові питання та для отримання зразку акту про встановлення факту догляду, можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram