Виїзд за кордон із батьком дружини, який є інвалідом ІІ-ї групи

Виїзд за кордон із батьком дружини, який є інвалідом ІІ-ї групи.
1. Які документи потрібні?
2. Як підтвердити факт наявності сімейних/родинних зв’язків? Яка державна установа надає підтвердження цього факту (якщо це потрібно)?
3. Чи можна виїжджати разом з матір’ю дружини (тесть, теща і я)? Чи в такому разі матір дружини буде вважатися супроводжуючою особою?

22.10.2022 14:10 722

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Відповідь на запитання: Які документи необхідні для перетину кордону?

- 10 вересня 2022 року Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову № 1044, якою до Правил перетину державного кордону громадянами України внесено зміни щодо порядку перетину кордону особами, які супроводжують інвалідів.

Відповідно до п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України (в НОВІЙ редакції), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Отже, документами, які є підставою для перетину державного кордону для чоловіків, які мають батька дружини-інваліда ІІ групи, на сьогодні є:

- Закордонні паспорти чоловіка та батька дружини (оригінали);

- Свідоцтво про народження дружини (оригінал або нотаріально посвідчена копія);

- Свідоцтво про шлюб (оригінал або нотаріально посвідчена копія);

- Довідка батька дружини до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) або пенсійне посвідчення, у якому зазначено групу інвалідності (оригінал або нотаріально посвідчена копія).

- Паспорт чоловіка та паспорт тестя (батька дружини) (якщо в паспортах є прописка за однією адресою).

Жодних інших документів для виїзду за кордон не потрібно. Довідка з військкомату про звільнення від мобілізації (надання відстрочки) також не потрібна.

Якщо ж Ви не прописані разом з батьком дружини, то необхідно буде або прописатись разом за однією адресою або звернутись до районної державної адміністрації/виконкому сіль-, міськради з заявою про здійснення догляду.

Не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви виконавчий орган повинен скласти Акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі.

Такий акт буде підставою для надання Вам дозволу на виїзд за кордон, якщо Ви не прописані з батьком дружини за однією адресою.

Однак, на практиці видача такого акта може бути проблемною, оскільки зі слів представників виконкомів: вони ще не мають роз’яснень як такий акт складати, що в ньому має бути, яка в нього має бути форма та зміст.

Відповідь на запитання: Як підтвердити факт наявності сімейних/родинних зв’язків? Яка державна установа надає підтвердження цього факту (якщо це потрібно)?

- У Вашому випадку такий факт підтверджують наступні документи: свідоцтво про народження дружини та свідоцтво про шлюб.

Окремо звертатися до державних установ за довідками не потрібно.

Відповідь на запитання: Чи можна виїжджати разом з матір’ю дружини (тесть, теща і я)? Чи в такому разі матір дружини буде вважатися супроводжуючою особою?

- З практики відповім, що в такому разі матір дружини буде вважатися супроводжуючою особою і Вас можуть не пропустити.

Якщо у Вас є додаткові питання, можете написати мені їх на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram