ВлК без повістки

Добрий день.Скажіть ,будь ласка,якщо чоловіку в руки не вручали повістку,але йому потрібно пройти ВЛК,для того щоб зняти себе з обліку по стану здоров`я то як йому це зробити?він може явитися без повістки?
Є уточнення,служив в армії, 2 повістки приносили на початку війни по колишній адресі і лишали в дверях.Не приходив.А тепер хоче сам прийти по стану здоров`я, щоб списатися
Що йому грозить і як правильно поступити

24.10.2022 09:05 1843

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне 

Проведення медичного огляду військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів для визначення ступеня придатності до військової служби передбачено положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, що затверджене Наказом Міністра оборони України 14.08.2008 № 402.

Розклад хвороб, які дають право на відстрочку або визначають непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку також  наведений в Наказі 402 від 2008 року.

Для проходження медичного огляду та отримання рішення ВЛК чоловіку необхідно з'явитися в територіальний центр комплектування за місцем проживання. Але, перед відвідуванням військомату, бажано пройти медичний огляд у поліклініці або в приватній клініці самостійно. Потім надати до військомату медичні документи з діагнозом та обстеженнями.  Після звернення до військомату чоловіка відправлять на медкомісію. Варто прослідкувати, щоб в заключенні медкомісії було записано діагноз у відповідності із захворюванням (як зазначено у діагнозі) та у відповідності до Розкладу хвороб. 

Медкомісія може винести один з висновків:

придатний до військової служби;

тимчасово непридатний до військової служби з датою повторного огляду;

непридатний до служби у мирний час, але придатний у воєнний;

непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Якщо ВЛК у висновку запише захворювання, яке передбачає непридатність до військової служби,  то у військовому квитку зроблять запис "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку". 

З’явитися до військомату для проходження ВЛК можна без повістки.

Що стосується відповідальності за неявку по повісткам, то якщо чоловік не отримував їх особисто, під підпис, то і відповідальності не може бути. Залишення повістки в дверях не є належним врученням. Факт отримання повістки повинен бути документально підтверджений - або власним підписом, або підписом про отримання за допомогою поштового зв’язку. 

Якщо є докази належного вручення та отримання повістки і при цьому чоловік не з’явиться до військомату, то в цьому випадку може буде адміністративна відповідальність у вигляді штрафу. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо наданої консультації.

Успіхів Вам!

 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Тетяна
    Тетяна
    1 рік
    Консультацiя № 41214
    ВлК без повістки

    Дуже дякую, чітка відповідь на всі поставлені питання

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram