Виїзд за кордон по догляду за літньою людиною

Добрий день. Є рішення ЛКК, згідно якого, мене назначили надавати соціальні послуги (догляд) моєму літньому діду. Підкажіть, будь ласка, які ще документи потрібні щоб виїхати разом з ним за кордон? І чи може він повернутись самостійно з іншою людиною? Чи саме я маю завезти його на територію України?

24.10.2022 18:33 1267

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго вечора.

10 вересня 2022 року Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову № 1044, якою до Правил перетину державного кордону громадянами України внесено зміни щодо порядку перетину кордону особами, які супроводжують осіб, які потребують постійного догляду.

Як зрозуміло з питання - Ваш дід не має інвалідності І або ІІ групи. Тому консультацію надаю виходячи з даної обставини.

Відповідно до абз. 9 п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України (в НОВІЙ редакції), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

Відповідно до положень підпункті 14.1.263 пункту 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері  і з боку батька, онуки.

Таким чином, Ви не відноситесь до членів сім’ї першого ступеня споріднення, а відноситесь до другого ступеня. Відтак, Ви не маєте права на виїзд за кордон на підставі абз. 9 п. 2-1 Правил перетину державного кордону, як особа, яка супроводжує свого діда якому Ви надаєте соціальні послуги з догляду.

Рішення ЛКК, згідно якого Вас призначили надавати соціальні послуги (догляд) літньому діду надає Вам лише право на відстрочку від мобілізації на підставі абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Виїзд за кордон на цій підставі (як супроводжуюча особа) Правилами перетину кордону не передбачено.

Разом з тим, відповідно до п. 2-6 Правил перетину державного кордону громадянами України, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Як я вже вказала раніше: Ви не підлягаєте мобілізації на підставі абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», як особа зайнята постійним доглядом за особою, яка за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду.

Тому, Ви можете спробувати виїхати за кордон не як супроводжуюча особа, а на підставі п. 2-6 Правил (як інша військовозобов’язана особа, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації). Але це буде можливо тільки в судовому порядку. В такому випадку виїзд за кордон можливий без супроводу особи над якою здійснюється догляд.

Вам потрібно буде приїхати на пункт пропуску без діда, але з документами, що підтверджують ваші з ним родинні зв’язки та здійснення догляду (рішення ЛКК), і наполягати на тому, що Ви бажаєте виїхати на підставі п. 2-6 Правил перетину кордону.

І у випадку відмови, Ви зможете її оскаржити в суді (вимагайте надання Вам письмової відмови). Позитивні судові рішення в подібних випадках є.

Якщо у Вас є додаткові питання, можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram