Відстрочка від мобілізації (мама інвалід 2 групи)

Вітаю, Анастасія. 

В одній із ваших вичерпних відповідей на сайті ви писали, що зверталися до Міністерства Оборони України з адвокатським запитом з проханням роз`яснити які саме документи потрібно подати особі до ТЦК для отримання відстрочки по догляду за матір`ю-інвалідом другої групи (моя мама - інвалід другої групи довічно). Я ще не мобілізований, пройшов мед.комісію та чекаю результат. Чи можу я вас попросити вислати мені цей лист-роз`яснення від МОУ, щоб я міг його пред`явити юристу ТЦК, якщо той буде неправомірно вимагати від мене інші документи, окрім тих, що ви вказували.

Я маю:

- Копію паспортів (мій та мами);

- Копію свідоцтва про народження;

- копію довідки про групу інвалідності від МСЕК;

Всі копії завірені нотаріально!

І чи потрібно мені чекати результати мед.комісії чи я вже зараз можу звернутися до юриста ТЦК та подавати перелічені документи і заяву на відстрочку, щоб не втрачати час?

01.02.2023 19:20 882

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго вечора.

1. Відповідь на питання: «Чи потрібно чекати результати мед. комісії щоб подати заяву?».

- Ні, результатів мед. комісії чекати не потрібно. Рекомендую Вам негайно подати до ТЦК та СП заяву про надання відстрочки разом з документами, що підтверджують це право.

Я завжди раджу своїм клієнтам подавати заяву першочергово, ще до проходження ВЛК.

Це правило з практичного досвіду. Оскільки, відразу після проходження ВЛК та встановлення ступеню придатності, військкомат може вручити повістку на відправку. Після вручення такої повістки відстояти право на відстрочку набагато складніше. Військкомати потім посилаються на те, що військовозобов’язаний своєчасно не повідомив про наявність в нього права на відстрочку та не надав підтверджуючі документи.

Тому, заяву про відстрочку подавайте вже зараз (під відмітку на своєму екземплярі про її отримання).

Тим більше, що відповідно до Правил військового обліку, повідомляти про обставини, що надають Вам право на відстрочку - Ваш обов’язок (пп. 8 п. 1 Додатку 2 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що затверджені Постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487).

2. Щодо надання відповіді Міністерства оборони України.

Дійсно, в інтересах своїх клієнтів я неодноразово зверталася до Міністерства оборони України з адвокатськими запитами з проханням роз’яснити, які саме документи потрібно подати клієнту до ТЦК та СП (військкомату) для отримання відстрочки.

Відповідь з Міністерства оборони клієнти також долучали до заяви про відстрочку або подавали додатково коли військкомат починав у них вимагати довідки про опіку чи піклування або про те, що у батька/матері немає інших осіб, які б могли за ними доглядати.

Але ці відповіді я Вам надати не можу та не маю права. Всі запити носять індивідуальний характер та стосуються конкретних людей (клієнтів, з якими в мене укладено договір про надання правничої допомоги).

Вказану інформацію я зазначала в консультаціях в тому контексті, що у випадку, коли ТЦК буде вимагати надати їм не передбачені законом документи, чоловік може звернутися до адвоката, щоб той в інтересах свого клієнта направив подібний запит. І відповідь МО України на цей запит можна долучити до заяви про надання відстрочки.

Тому, після того як Ви подасте заяву про відстрочку, Ви можете звернутися до адвоката, щоб він направив адвокатський запит як Ваш представник.

Якщо у Вас є додаткові питання, - можете написати мені їх на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Павло
    Павло
    1 рік

    Дуже вдячний Анастасії за оперативність, змістовність та доступність відповідей. Не пожалкував жодної секунди, що звернувся саме до Анастасії. Професіонал своєї справи, який завжди на зв'язку.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram