Звільнення зі служби по догляду за дідом

Доброго дня! У мене єдідусь, який за виснавком ЛКК потребує догляду. Але дід мене "не рідний". Він одружився і прожив з моєю бабусею більше 40 років, але маму не всиновлював. Наразі ми в квартирі прописані вдвох, крім мене і мами, родичів у нього немає. Мама прописана і живе далеко. Чи можу я звільнитись з військової служби в цій ситуації, які документи потрібно надати/прикріпити до рапорту? Дякую

25.10.2022 08:28 1475

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
797 відгуків (796 +) (1 -)
Консультацій: 2036
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до підпункту г) пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану через такі сімейні обставини:

  1. у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;
  2. у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
  3. у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  4. у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;
  5. у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Пункти 1 та 2 для Вас не підходять.

Для застосування пункту 3 необхідно рішення суду про визнання дідуся недієздатним, та призначення Вас опікуном. У відповідності до статті 39 Цивільного кодексу України, Єдиною підставою визнання особи недієздатною є наявність хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Для встановлення недієздатності суд призначає судово-психіатричну експертизу. Окрім цього, при розгляді питання в суді, на судових засіданнях необхідна буде ваша особиста присутність. Чи реально це, враховуючи ваше перебування на військовій службі - питання риторичне.

Для застосування пункту 4 або 5 необхідно, щоб дідусь не просто потребував постійного догляду, а ще й був інвалідом І або хоча б ІІ групи. При цьому, в разі встановлення інвалідності ІІ групи ще прийдеться надавати докази, що у дідуся немає інших родичів, які можуть здійснювати такий догляд. В той же час, у дідуся є дочка (ваша мама) - прийдеться надавати докази, що вона не зможе здійснювати догляд.

Окрім цього, у відповідності до Закону України "Про соціальні послуги", Фізичні особи можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки.

Тобто, якщо навіть вдасться встановити для дідуся групу інвалідності, довести що мама не може виконувати догляд за дідусем, то постає ще одна проблема: дідусь повинен бути членом вашої сім'ї, і Ви з ним повинні спільно проживати. Дідусь вам не рідний, Ви являєтесь військовослужбовцем, тобто факт спільного проживання встановити нереально. Однакова прописка - це не спільне проживання.

Та навіть якщо вдасться довести спільне проживання, то постає ще одна проблема:

Для встановлення постійного догляду Ви подаєте заяву в орган опіки та піклування. Заява про встановлення догляду і про отримання компенсації. Разом з заявою подаються необхідні додатки, серед яких - довідка про доходи за останні 6 місяців.

При цьому якщо цей дохід вище за певну суму (з розрахунку не більше ніж 2508 грн. на кожного члена сім'ї), то соцзахист відмовиться видавати довідку про отримання компенсації. Якщо не видадуть довідку про отримання компенсації, то Ви не зможете встановити догляд за дідусем. Не встановите догляд -не звільнять зі служби.
Ви являєтесь військовослужбовцем, отже отримуєте такий рівень зарплати, який не дасть змоги встановити постійний догляд за дідусем.

Таким чином, я бачу на даний момент величезну кількість перепон на шляху до звільнення зі служби по догляду за дідусем, та відкритих питань: Чи взагалі хоча б теоретично може дідусь отримати І або ІІ групу інвалідності? Чи зможете надати довідку, що середній дохід на кожного члена сім'ї не перевищує 2508 грн? Чи реально встановити через суд недієздатність дідуся? Чи зможете бути присутнім на судових засіданнях?

Враховуючи зазначене, вважаю нереальним звільнитися на таких підставах.

В той же час, Ви повинні знати відповіді на ці питання, і зможете самі оцінити ймовірність свого звільнення зі служби.

Якщо щось незрозуміло, або залишилися питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram