Призначили в.о. директора ЗДО без терміну

Мене назначили на посаду в.о. директора ЗДО 1 лютого, я зареєструвала документи в ЄДР. Зараз мені говорять, що за законодавством в.о. може бути лише 6 місяців і це я винна в тому, що не повідомила про те, що у мене скінчився термін. При цьому в виписці не вказано терміну, з 19 березня місто окуповане і вся документація втрачена. Працівникам почали надавати відпустки і згадали про мене, що в мене вийшов термін на в.о. і в цьому випадку я вчиняю кримінальний злочин.
Який термін може бути в.о. директора ЗДО?
І хто повинен був відслідковувати закінчення терміну, при цьому що терміну не було? І так як вони не знайшли розпорядження на мене то вони мені платили простій по основній посаді вихователь-методиста ( оформлена на 0,5). Витяг з державного реєстру і розрахункові маю

25.10.2022 10:18 838

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 442
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) Який термін може бути в.о. директора ЗДО? - законодавством це не визначено. Відповідно до пункту 41 ПОЛОЖЕННЯ про заклад дошкільної освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Українивід 12 березня 2003 р. № 305 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2003-%D0%B...), керівника державного (комунального) закладу дошкільної освіти призначає на посаду та звільняє з посади засновник (засновники) або уповноважений ним (ними) орган (особа). 

При цьому, законодавством України не визначено процедуру призначення виконуючого обов’язки за вакантною посадою. Тому слід керуватись чинними нормативними актами, які були прийняті в часи СРСР. Так в п. 2 роз’яснення Державного комітету СРСР по питанням праці та заробітної плати № 30/39 від 29.12.1965 року (чинний) зазначено, що призначення працівника виконуючим обов'язки за вакантною посади допускається лише за посадою, призначення на яку здійснюється вищим органом управління (у вашому випадку - засновником/ОМС).

Лист Міністерства юстиції України від 15.07.2014 року № 108-78-0-26-14/10.3 в абз. 7-8 повторює цю ж норму, а також зазначає, що жодних конкретних обмежень в законодавстві щодо призначення на вакантну посаду не існує.

Зазвичай виконуючим обов`язки керівника призначають працівника цього ж закладу. Це логічно і правильно, якщо керівник знаходиться у відпустці або відсутній у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю чи з інших поважних причин. Однак у випадку, коли посада керівника залишається вакантною, виконувати його обов`язки може як внутрішній працівник так і стороння особа

В трудовій книжці працівника чи особи, які приймаються на вакантну посаду керівника для виконання обов’язків, робиться запис: «Прийняти виконувати обов’язки керівника закладу (з зазначенням строку)». 

Таким чином, строк виконання обов`язків має бути зазначений у відповідному рішенні засновника ЗДО.

2) І хто повинен був відслідковувати закінчення терміну, при цьому що терміну не було?​ - це обов'язок засновника ЗДО, так як саме він приймає рішення про призначення на посаду чи звільнення з посади директора чи в.о. директора ЗДО. Крім того, відповідне рішення має бути в електронній формі.

Якщо реєстраційна справа ЗДО була передана на зберігання до суб'єкта державної реєстрації на підконтрольній території, то можна звернутися до державного реєстратора з запитом та отримати копію цього рішення. 

Якщо консультація була Вам корисна, буду вдячна за позитивний відгук.

У разі необхідності можете звертатися з прямим питанням.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Аліна Шевченко
    Аліна Шевченко
    1 рік

    Дуже дякую пані Галині за розгорнуту і точну відповідь на моє питання! Рекомендую! І ще раз дякую, мені допомогла консультація

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram