Потрібно написати позовну заяву в суд на позбавлення батьківських прав

Потрібно написати позовну заяву в суд на позбавлення батьківських прав дружини. В службу всі документи вже подав. В службі сказали паралельно готувати заяву в суд

25.10.2022 12:17 646

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 442
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Позовна заява про позбавлення батьківських прав подається в районний суд за зареєстрованим місцем проживання/перебування відповідача.

За подання позову немайнового характеру особою сплачується судовий збір у розмірі 0,4 прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановленого законом на 1 січня календарного року відповідно до Закону України "Про судовий збір" (у 2022 році - 992,4 грн.).

При цьому, статтею 5 цього Закону передбачені пільги щодо сплати судового збору. Наприклад, від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються особи з інвалідністю I та II груп, законні представники дітей з інвалідністю і недієздатних осіб з інвалідністю.

Реквізити для сплати судового збору, формування квитанції або онлайн сплати судового збору на сайті "Судова влада"

Позовна заява повинна відповідати вимогам ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України

Далі наведу зразок позовної заяви про позбавлення батьківських прав (єдине - батька, а не матері). Якщо Вам буде потрібна допомога з підготовкою заяви саме під ваш випадок, то напишіть мені на пошту Alexlawyer@i.ua

                                                                       Назва суду__________________

                                                                       індекс, адреса суду

                                                                       Позивач: ПІБ

                                                                       індекс, адреса

                                                                       ідентифікаційний номер або серія та номер паспорта 

                                                                       засоби зв’язку (телефон, електронна пошта)

                                                                       Відповідач: ПІБ

                                                                       індекс, адреса

                                                                       ідентифікаційний номер або серія та номер паспорта (якщо відомі) 

                                                                       засоби зв’язку (телефон, електронна пошта)

                                                 Третя особа: Орган опіки і піклування

                                                                       індекс, адреса

                                                                       код ЄДРПОУ

                                                                       засоби зв’язку (телефон, електронна пошта)

                                                           

П О З О В Н А  З А Я В А

про позбавлення батьківських прав

 

____________________ між мною та ПІБ, (далі Відповідач), було укладено шлюб. Від спільного подружнього життя у нас народився –  _______________ ,       ______ дата народження, про що відділом реєстрації актів цивільного стану зроблено відповідний актовий запис №_____ та  видано свідоцтво про народження дитини серія ______________          (копія свідоцтва про народження додається).

Спільне життя з Відповідачем не склалося,  рішенням _________ суду від _______, шлюб – розірвано, з того часу Відповідач не бачив дитину ні разу.

Відповідач ніяким чином не піклується про дитину, не проявляє заінтересованості в його подальшій долі, не цікавиться успіхами _________, станом здоров'я, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, його навчанням, підготовкою до самостійного життя, зокрема - не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на йогофізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення; не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу; не створює умов для отримання нею освіти - створились умови, які шкодять інтересам дитини.

Відповідач, покладених законом на батьків обов'язків, не виконує, не бере педагогічної, матеріальної, грошової (копія розрахунку заборгованості зі сплати аліментів додається), посильної трудової, або будь-якої іншої участі у вихованні сина.Всі питання щодо виховання вирішуються мною самостійно без участі та підтримки з боку Відповідача. Дитина знаходиться на повному моєму утриманні.

У зв’язку з цим, я звернулася до органу опіки та піклування ________________з проханням позбавити Відповідача батьківських прав, на що мені було рекомендовано звернутися до суду та після проведення перевірки надано висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав.

Зазначені факти, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини батьком, свідомого нехтування ним своїми обов'язками, що підтверджує відсутність серйозного ставлення Відповідача до своїх батьківських обов'язків.

Правовові підстави позову:

Утримання дітей, надання їм матеріальної допомоги є природним обов’язком батьків, що випливає звичайно зі змісту положення ст. 180 Сімейного кодексу України, яке зобов'язує батьків утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

Згідно із ст. 27 Конвенції держави-учасниці визнають право кожної  дитини  на  рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей,  любові до своєї  сім’ї  та  родини,  свого народу, своєї Батьківщини.

Батьки  зобов’язані  піклуватися  про здоров’я дитини,  її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити  здобуття  дитиною  повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Зазначені мною обставини у відповідності з п.2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України є підставою для позбавлення відповідача батьківських прав.

Згідно зі ст.ст.150, 157 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, той із батьків, хто проживає окремо від дитини зобов'язаний брати участь у її вихованні та утриманні.

У відповідності з ч. 4, 5 ст. 19 Сімейного кодексу України при розгляді судом спорів щодо позбавлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Згідно з п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року «Про застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» факт ухилення від виховання може бути підтверджено наведеними доказами.

В п.16 цієї ж постанови роз'яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Відповідно до ст.6 Декларації прав дитини  дитина для повного і гармонійного розвитку її особи потребує любові і розуміння. Вона повинна, якщо це можливо, зростати під опікою і відповідальністю своїх батьків і, в усякому разі, в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

З метою найбільш повного та всебічного забезпечення прав та законних інтересів дитини я вважаю за необхідне вирішити питання про позбавлення Відповідача батьківських прав.

Відповідно до п. 6. ч. 3 ст.175 ЦПК України обов’язковий досудовий порядок урегулювання даного спору не передбачений.

На виконання ст.175 ЦПК України щодо попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які Позивач поніс і які очікує понести у зв’язку з розглядом справи, Позивач зазначає, що крім сплати судового збору в сумі ______ грн., Позивач не очікує нести будь-які інші витрати.

На виконання п.10 ч.3 ст. 175 ЦПК України щодо підтвердження Позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж Відповідача з тим самих підстав, Позивач зазначає, що ним не подано іншого позову з тим самим предметом та з тих самих підстав.

На підставі вище викладеного, керуючись ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», ст.ст. 164-166 Сімейного кодексу України, ст.ст. 3, 175-177 ЦПК України, Постановою ПВСУ № 3 від 30 березня 2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», -

ПРОШУ: 

Позбавити ПІБ,____________ дата народження, уродженця ________, батьківських прав відносно неповнолітнього ___________ ПІБ дата народження.

Судові витрати покласти на Відповідача.

Додатки:

  1. Квитанція про сплату судового збору;
  2. Копія паспорту та ідентифікаційного коду Позивача;
  3. Копія паспорта та ідентифікаційного коду Відповідача (за наявності);
  4. Копія рішення про розірвання шлюбу;
  5. Копія свідоцтва про народження;
  6. Копія рішення про стягнення аліментів на неповнолітню дитину;
  7. Копія розрахунку заборгованості по аліментам _________________;
  8. Копія витягу з рішення про надання висновку до суду щодо доцільності позбавлення батьківських прав № __________від __________ року;
  9. Копія Висновку органу опіки та піклування _________________________щодо доцільності позбавлення батьківських прав;
  10. Копія довідки про підтвердження місця навчання;
  11. Копія характеристики на дитину;
  12. Копія акта обстеження житлово-побутових умов;
  13. Копія характеристики Відповідача; (за можливістю)
  14. Копія позовної заяви з додатками (2 екземпляри).

 

Позивач

«____»__________ року.                                                                   ПІБ

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram