Виведення квартири із житлового фонду

Плануємо відкрити кабінет сімейного лікаря, для цього викупили квартиру на першому поверсі п`ятиповерхового будинку. Чи обов`язково виводити квартиру з житлового фонду для того, щоб відкрити в будинку кабінет сімейного лікаря?

25.10.2022 20:21 706

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1853
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Вітаю!

Щоб відкрити кабінет сімейного лікаря, Вам необхідно або створити юридичну особу (ТОВ), або оформитись як приватний підприємець (ФОП).

У відповідності до статті 6 Житлового кодексу УРСР, Жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного або тимчасового проживання громадян. Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру забороняється.

У відповідності до статті 320 Цивільного кодексу України, Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

У відповідності до статті 383 Цивільного кодексу України, Власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

Таким чином, , але заборонено використовувати жилі будинки для потреб промислового характеру і для промислового виробництва.

Ще одним підтвердженням такого висновку є Лист Держпідприємництва України № 6700 від 15.09.2006 року, в якому вказано: "на думку Держпідприємництва України, громадяни, які використовують жиле приміщення відповідно до його призначення (мешкають в ньому), дотримуються правил користування жилими приміщеннями (не використовують житлові приміщення для провадження господарської діяльності промислового характеру), не завдають шкоди навколишньому середовищу, не порушують права та охоронювані законом інтереси громадян, юридичних осіб і держави - можуть використовувати жиле приміщення для здійснення підприємницької діяльності".

Отже, так як кабінет сімейного лікаря не являється промисловим виробництвом, то очевидно що Ви маєте право займатися таким бізнесом без переводу приміщення у нежитловий фонд.

Інша річ, як саме в цей кабінет будуть потрапляти відвідувачі. Якщо вхід буде через загальний під'їзд, то це мабуть буде не дуже зручно - і для відвідувачів, і для жителів будинку, які з часом можуть почати скаржитись на вас в різні інстанції.

Вихід із цієї ситуації - створити вхідну групу, тобто окремий вхід з боку вулиці. В той же час, згідно з Державними будівельними нормами (ДБН), вхідна група- це індивідуальний вхід саме в нежитлове приміщення. Тобто якщо маєте бажання зробити окремий вхід в ваш кабінет - необхідно переводити квартиру в нежитловий фонд. Це питання краще за все вирішувати за допомогою організацій-посередників, які за певну винагороду оформлюють переведення в нежитловий фонд "під ключ".

Таким чином, висновок: щоб відкрити на першому поверсі багатоквартирного будинку кабінет сімейного лікаря - необов'язково виводити квартиру з житлового фонду. Але якщо є бажання створити індивідуальний вхід в цей кабінет (вхідну групу) - тоді обов'язково потрібне переведення квартири в нежитловий фонд.

.

Якщо щось незрозуміло, або залишились запитання - пишіть мені на ел.пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram